Składniki :
pół kg wątróbki
150gram szpinaku
3 cebule
pół szklanki mleka
przyprawy do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy i wrzucamy do głębokiego naczynia po czym zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 20 minut
w między czasie kroimy cebule w krążki i podsmażamy na złoto z małym dodatkiem tłuszczu ( indywidualnie jaki chcecie ) i nakładamy juz na talerz do jedzenia, następnie...
... gdy wątróbka juz wyczekała swoje a mleko wyciągnęło z niej substancje obce etc ( w naszym przypadku chodziło o żółć która nadaje gorzki smak, by sie go pozbyć ) kroimy wątróbkę w większe prostokąty lub jak nam sie zapragnie
i wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy z 5 minutek :)
po czym dodajemy szpinak
i podsmażamy jeszcze 2 minutki
po czym wyciągamy na talerz i przyprawiamy !
Pamiętajcie, soli sie po usmażeniu ponieważ w trakcie wątróbka by stwardniała.
Mozna podawać z czym sie chce , pieczywo, kasze , ziemniaki
Wątróbka to niedoceniany podrób który ma dużą zawartość białka bo ok.19g na 100g surowca
Smacznego , ja już kończę
Zmieniony przez - strefab4 w dniu 2009-01-14 18:45:23