SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

sosy do sałatek na LOW CARB

Wysłana -
Jako że na low carb ograniczone jest spożywanie jogurtu naturalnego a sklepowy majonez jest robiony z najgorszego oleju mozna samemu sobie przyżądzić taki sos do sałatek według własnych upodobań.
Składniki:
żółtka jaj - 2 szt.
ocet winny - 30 ml
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek - 250 ml (szklanka))
słodzik
wrzątek (woda)

Sposób wykonania:
żółtka wbijamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie powoli wlewamy oliwę nadal miksując- trzeba uważać żeby się nie zważyło. Uzyskujemy w ten sposób sos podobny gęstością do majonezu. Następnie rozpuszczamy słodzik w niewielkiej ilości wrzącej wodu i nadal miksując dodajemy do sosu. Nadal miksując dodajemy wrzącą wodę powoli aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
To jest przepi na sos bazę więc według swoich upodobań możemy tam dodać co tylko chcemy zależnie od smaku jaki chcemy uzyskać możemy dodac musztardę, chrzan, czosnek, zioła itd.

Mam nadzieje że się komuś przyda i jedzenie warzyw nie będzie już tak monotonne.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Sorry za archeologie ale czy dodawanie wrzatku nie spowoduje ze to wszystko sie zwarzy?
Wysłana -
Autorowi chyba chodziło o łatwiejsze rozpuszczenie słodzika. Niewielka ilość wrzątku wlewana małymi porcjami na pewno nie zetnie sosu (trzeba stale meiszać!) :)

Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-06-21 16:50:46
Wysłana -
to klasyczny majonez z tego wychodzi
Wysłana -
Ja nie dodaje cukru do majonezu ... Tylko musztarda trochę soli i pieprzu i olej
Wysłana -
zobacz na daty!!
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź