SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

sosy do sałatek na LOW CARB

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29987

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 465 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9318
Jako że na low carb ograniczone jest spożywanie jogurtu naturalnego a sklepowy majonez jest robiony z najgorszego oleju mozna samemu sobie przyżądzić taki sos do sałatek według własnych upodobań.
Składniki:
żółtka jaj - 2 szt.
ocet winny - 30 ml
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek - 250 ml (szklanka))
słodzik
wrzątek (woda)

Sposób wykonania:
żółtka wbijamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie powoli wlewamy oliwę nadal miksując- trzeba uważać żeby się nie zważyło. Uzyskujemy w ten sposób sos podobny gęstością do majonezu. Następnie rozpuszczamy słodzik w niewielkiej ilości wrzącej wodu i nadal miksując dodajemy do sosu. Nadal miksując dodajemy wrzącą wodę powoli aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
To jest przepi na sos bazę więc według swoich upodobań możemy tam dodać co tylko chcemy zależnie od smaku jaki chcemy uzyskać możemy dodac musztardę, chrzan, czosnek, zioła itd.

Mam nadzieje że się komuś przyda i jedzenie warzyw nie będzie już tak monotonne.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Sorry za archeologie ale czy dodawanie wrzatku nie spowoduje ze to wszystko sie zwarzy?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1568
Autorowi chyba chodziło o łatwiejsze rozpuszczenie słodzika. Niewielka ilość wrzątku wlewana małymi porcjami na pewno nie zetnie sosu (trzeba stale meiszać!) :)

Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-06-21 16:50:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9774 Napisanych postów 5546 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18126
to klasyczny majonez z tego wychodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 64
Ja nie dodaje cukru do majonezu ... Tylko musztarda trochę soli i pieprzu i olej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9774 Napisanych postów 5546 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18126
zobacz na daty!!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Koktajl/drink co kto woli by ME^^

Następny temat

omlet z płatkami owsianymi i jogurtem truskawkowym pycha

Wiecej