SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

schab ze śliwką

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 11529

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2015 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 71184
SCHAB ZE ŚLIWKĄ

Składniki na 12 porcji:
- 1,6kg chudego schabu bez kości
- 600g śliwek suszonych (ja tym razem użyłam 700 i było trochę za dużo)
- sól i pieprz

Wartości odżywcze na 1 porcję (1/12 całości)
B: 30g
T: 7g
W: 30g
300kcal

Z białym ryżem wychodzi rewelacyjny posiłek potreningowy.
Nadaje się również dla 'gości' jako danie główne na ciepło lub przystawka na zimno (pokrojony jak wędlina).

Wykonanie:
1. Wbić nóż w poprzek schabu (jak na zdjęciu), obrócić kilka razu nożem wokół własnej osi (Im szerszy nóż tym większa dziura i tym więcej śliwek upchniemy). W ten sam sposób należy zrobić dziurę z drugiej strony schabu. Ostrożnie sprawdzić palcem czy dziury połączyły się.
2. Nadziewać schab (z dwóch stron) śliwkami, mocno dopychając palcami.
3. Posolić i popieprzyć całość ze wszystkich stron
4. Piec 90min w 190 stopniach (ja piekłam w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, prawdopodobnie w rękawie z folii było lepiej), zostawić na 60min w nagrzanym piekarniku.

Zdjęcia:











wyjątkowo się rozwalił, jak pisałam dałam za dużo śliwek

Następnym razem nadzieję schab bezcukrowymi powidłami własnej roboty

SMACZNEGO
ps. Wg mnie schab jest lepszy dzień po upieczeniu

Zmieniony przez - agak w dniu 2011-08-07 21:28:06
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 391 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 16616
napewno sprawdze ;) apetycznie wyglada. sog za przepis

Jeżeli w jakimś stopniu ci pomogłem to bądź dobry i kliknij " przyznaj SOGa "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
Patent z brodą, sog za pracę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 60 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1201
Schab i śliwka- super połączenie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Faktycznie tych śliwek nie żałowałaś, ja robię sobie teraz taki schabik tylko z trochę innego przepisu i zobaczymy jak wyjdzie. Jeżeli bedzie to jakoś wyglądać to może pokuszę się o fotkę hehe a śliwek dałem 200g i kilka do sosu.
Sog oczywiście

Edit: a oto i mój




Wyszedł bardzo soczysty i mięciutki. Chyba częściej zacznę go robić

Zmieniony przez - REVEN-33 w dniu 2011-08-20 13:27:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
Od siebie polecam przyprawienie śliwek przed faszerowaniem - solą i pieprzem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 23 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 333
ale superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zarcie mati y pati
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 23 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 333
bo my uwielbiamy jesc takze jak byscie mogli dac jakas inne recepty na wykrecone zarcie ,prosimy napiszcie cos
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 595 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11162
No to i ja spróbuję za 2h tego przysmaku. Tylko ile to postoi w lodówce? Mam 1300g, chciałbym zeby mieć na 10dni, bez mrożenia da radę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9922 Napisanych postów 5608 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18317
to zjedz w 5 dni,10 dni to trochę za długo na trzymanie gotowego mięsa
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierś z kurczaka w sosie myśliwskim.

Następny temat

Ryż po afgańsku - z cynamonem, marchewką i rodzynkami.

WHEY premium