SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

schab i szynka pieczone w rękawie (jako wedlina)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30464

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 681 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10283
Hejka
Chcialbym przedstawic dzisiaj 2 sposoby przyrzadzenia wedliny, ktora sobie sam od czasu do czasu robie. teraz akurat robilem z szynki i schabu (bo w promocji ;)) ale moze byc rownie dobrze inne mieso np lopatka czy karczek.
Czego bedziemy potrzebowac:
1 kg schabu
1 kg szynki wieprzowej

Marynata nr 1:
oliwa
czosnek - 3 srednie zabki
majeranek - 1,5 lyzki
bazylia - 1,5 lyzki
rozmaryn - 2 male lyzeczki
cebula - 1 srednia/2 male

Marynata nr 2:
oliwa
czosnek - 3 srednie zabki
rozmaryn - 2 male lyzeczki
pieprz cayene - 0,5 malej lyzeczki
slodka papryka - 2 lyzki
ostra papryka - 1 lyzka
bazylia - 1 lyzka
oregano - 1 lyzka

dodatkowo
sol
jakies warzywa (ja akurat wzialem mrozone z biedronki)
rekaw do pieczenia

Sposob przyrzadzenia:
mieso myjemy i osuszamy papierowym recznikiem. ziola na marynate mieszamy ze soba w kubeczku (nie dodajemy soli). do wymieszanych ziol wyciskamy czosnek. nastepnie dolewamy oliwy tak zeby miec konsystencje papki (ja "leje na oko"). do otrzymanej papki wrzucamy pokrojona w kostke cebule. mieso wkladamy do miski i zalewamy marynata (mozna obrocic pare razy zeby cale bylo obtoczone w marynacie). miske zakrywamy folia aluminiowa i odstawiamy do lodowki na 24-48h. po tym czasie wyciagamy mieso z lodowki i teraz dopiero solimy. do przygotowanego rekawa wsypujemy ze 150g warzyw i na nich ukladamy mieso. rekaw zawiazujemy z obu stron starajac sie aby w srodku bylo jak najmniej powietrza. wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 1h 20min. po tym czasie wyciagamy i szamiemy albo dzielimy sobie na porcje :) ja osobiscie dziele 1 kawal miesa na 5 porcji a drugi zamrazam. nadaje sie do pracy/szkoly, na kolacje lub jako porcja miesa do obiadu.
smacznego
rozklad kcal i BTW (na 1 kg)
schab 1230 210 40 0
szynka 1370 210 50 0
http://potreningu.pl/diety/produkty/1789/wieprzowina-schab-surowy-bez-kosci
http://potreningu.pl/diety/produkty/10468/wieprzowina-szynka-bez-tluszczu













2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm.

Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego produktu czy w przypadku produktów białkowych ilości, czy jakości białka w nim.

Pomimo iż w mniemaniu większości trenerów, sportowców i dietetyków drób oraz wołowina to najlepsze źródła białka, to wieprzowina wcale nie jest od nich gorsza. Zawartość białka w wieprzowinie jest niewiele niższa od piersi drobiowej, co więcej, mięso wieprzowe jest też świetnym składnikiem aminokwasów BCAA oraz witamin i minerałów. Zaś tłuszcz może stanowić świetne źródło energii w przypadku m.in. diet ketogenicznych. A osoby, które unikają tłuszczu, przecież wcale nie muszą go jeść, chuda szynka, polędwica czy schab są tanie i łatwo dostępne, a na pewno ciekawie urozmaicą naszą dietę o dobre źródło białka.

100 g mięsa wołowego dostarcza od 18 do 28 g białka

100 g mięsa drobiowego dostarcza od 19 do 25 g białka

100 g mięsa wieprzowego dostarcza od 12 do 22 g białka

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 41 Wiek 39 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 463
Także piekę sobie wędliny, poleciłbym ponacinac w kilku miejscach mięso,lepiej wtedy i głębiej wchłonie się marynata :)
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 140 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6918
Jutro będę robił marynatę, wrzucę zdjęcia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9774 Napisanych postów 5546 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18126
Też samemu robię często mięsa,kwestia zmiany marynat i się nie nudzą.Ja na ostatnie 15 minut rozcinam folię aby się mięso przypiekło trochę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 14080 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 56924
smakowicie sie prezentuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Mięsa z rękawów są soczyste,smaczne

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 140 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6918
A zastanawiał się ktoś nad tym czy ten plastik się nie przedostaje zbytnio do pożywienia ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Myślałam o tym Ale skoro jest dopuszczone do takiego użytku to mam jednak nadzieję że jest bezpieczne To tak jak gotowanie ryżu w woreczkach czy parzenie herbaty w torebkach.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2
mniam...takie są najlepsze :)

http://uskert.pl/ wszystko o grach

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 140 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6918
Ile piec 1,6 kg schabu i 1,2 karkowki? odpowie ktoś szybko bo juz w piekarniku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 140 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6918
Piekłem jednak 2 godziny 50 minut. A poniżej mały fotoreportaz.


Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[MaxWhite] jajka w chrzanie i majonezie

Wiecej