Szacuny
202
Napisanych postów
31902
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94099
Witam,
dawno mnie tu nie było i nie znalzałem odpowiedzi na poniższe pytania:
jakiego rodzaju poliole (a jeśli są mieszane, to jak % to wygląda między sobą) są w batonach Matrix i Gladiator ?
próbuję stosować dietę a 'la low carb, i czasem chciałbym sięgnąc po przekąskę - ale pytanie czy na pewno bez wyrzeczeń.
rodzaj polioli oznacza diametralnie różny indeks glikemiczny od zera do >50.
gladiator ma w skladzie: smak brownie: maltiole (niestety, chyb najgorszy wybór); karmel - ksylitol - całkiem całkiem, pytanie czy to tylko warstwa wchodząća w sklad polewy, czy 100% polioli ?
matrix natomiast - maltiole w polewie i .. suklaroze ?
Dzięki z góry za pomoc.
Zmieniony przez - f***master w dniu 2017-11-29 23:45:41
Szacuny
202
Napisanych postów
31902
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94099
No owszem:) ale tez 1g maltitol ma dostarczac nam ok 3 kcal z cukru a ksylitol bodajze niecałe 1,5. Takze pod kątem przyswajalnosci węgli tez zapytuje :)
Szacuny
202
Napisanych postów
31902
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94099
Pdzeczytalem, bardzo fajny artykul, raczej dla mnie nic nowego (ale Napisany super) ... i chyba nie kumam o co chodziło s tym nie martwieniu sie o IG i ilosci cukrow przy low carbie?:>
Chyba ze o fakt ze inne skladniki np elementy tluszczów obniżają IG - ale jednak cukrier sie dostarcza nadal?:>
Pytam powaznie- z checia sie doksztalce w tym temacie, sporo czytalem prac na ncbi ale same abstrakty to nie pelna wiedza :)
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
f***master
Pdzeczytalem, bardzo fajny artykul, raczej dla mnie nic nowego (ale Napisany super) ... i chyba nie kumam o co chodziło s tym nie martwieniu sie o IG i ilosci cukrow przy low carbie?:>
Chyba ze o fakt ze inne skladniki np elementy tluszczów obniżają IG - ale jednak cukrier sie dostarcza nadal?:>
dzieki :)
mozesz mnie naprowadzic skad ten cyctat ? z artykulu ? pytam bo juz dosc wiekowy jest :)
Szacuny
202
Napisanych postów
31902
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94099
Cytat z Twojej wypowiedzi wyzej „ale pamietajmy o tym ze o IG raczej martwic sie nie nalezy - zwlaszcza w produktach wieloskladnikowych :)„
Wiec tam bezposrednio nie bylo to wyjasnione, ale faktem chyba jest ze jak dodam do kaszy gryczanej oliwy z oliwek to obnizam IG produktu :)
Ale przy LOWCARBIE/ketogenicznej chyba wlasnie oto chodzi, że dbamy aby nie jest WW a jesli jesc to te z jak najnizszym IG ?:)
Ps. Zamowilem wiecej przekąsek w formie matrix/gladiator takze dalej macie kredyt zaufania ;)
Zmieniony przez - f***master w dniu 2017-12-04 16:18:56
Szacuny
202
Napisanych postów
31902
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94099
Zbychu, oczywiscie to jest jasne jak słońce/ przekąska przekąską, ale staram sie nie jesc wiecej niz 50-60 g ww, wliczajac tez te „przemycone” z awokado czy innych pokarmów :)
Smak to poki co gladiator - lubie jak cos chrupie;)
No a moje pytanie z początku nadal aktualne - tez przy okazji od osi sie do tego czy wszechobecne maltitole są po prostu tansze? Czy bardziej obojetne w smaku? Stabilniejsze(?) niz inne „lepsze” poliole