SFD.pl NUTRIFARM&OLIMP

Dodaj odpowiedź

poliole - jakie w MAtrix i Gladiator

Wysłana -
Witam,
dawno mnie tu nie było i nie znalzałem odpowiedzi na poniższe pytania:

jakiego rodzaju poliole (a jeśli są mieszane, to jak % to wygląda między sobą) są w batonach Matrix i Gladiator ?

próbuję stosować dietę a 'la low carb, i czasem chciałbym sięgnąc po przekąskę - ale pytanie czy na pewno bez wyrzeczeń.
rodzaj polioli oznacza diametralnie różny indeks glikemiczny od zera do >50.

gladiator ma w skladzie: smak brownie: maltiole (niestety, chyb najgorszy wybór); karmel - ksylitol - całkiem całkiem, pytanie czy to tylko warstwa wchodząća w sklad polewy, czy 100% polioli ?

matrix natomiast - maltiole w polewie i .. suklaroze ?
Dzięki z góry za pomoc.



Zmieniony przez - f***master w dniu 2017-11-29 23:45:41

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
przekaze pytanie Kolegom
ale pamietajmy o tym ze o IG raczej martwic sie nie nalezy - zwlaszcza w produktach wieloskladnikowych :)
Wysłana -
No owszem:) ale tez 1g maltitol ma dostarczac nam ok 3 kcal z cukru a ksylitol bodajze niecałe 1,5. Takze pod kątem przyswajalnosci węgli tez zapytuje :)

Dzieki za odp!
Wysłana -
klania sie tutaj dosc wiekowy juz artykul

http://perfectbody.pl/2017/01/19/to-slodzik-or-not-to-slodzik-czyli-czy-bezkaloryczne-slodkosci-powoduja-przyrost-wagi/

jakby ktos jeszcze nie mial okazji zapoznac sie :)
Wysłana -
Pdzeczytalem, bardzo fajny artykul, raczej dla mnie nic nowego (ale Napisany super) ... i chyba nie kumam o co chodziło s tym nie martwieniu sie o IG i ilosci cukrow przy low carbie?:>
Chyba ze o fakt ze inne skladniki np elementy tluszczów obniżają IG - ale jednak cukrier sie dostarcza nadal?:>

Pytam powaznie- z checia sie doksztalce w tym temacie, sporo czytalem prac na ncbi ale same abstrakty to nie pelna wiedza :)
Wysłana -
Usunięty przez Biniu za naruszenie Pkt 1 regulaminu forum.
Wysłana -
[quote=f***master]Pdzeczytalem, bardzo fajny artykul, raczej dla mnie nic nowego (ale Napisany super) ... i chyba nie kumam o co chodziło s tym nie martwieniu sie o IG i ilosci cukrow przy low carbie?:>
Chyba ze o fakt ze inne skladniki np elementy tluszczów obniżają IG - ale jednak cukrier sie dostarcza nadal?:>


dzieki :)

mozesz mnie naprowadzic skad ten cyctat ? z artykulu ? pytam bo juz dosc wiekowy jest :)
Wysłana -
Cytat z Twojej wypowiedzi wyzej „ale pamietajmy o tym ze o IG raczej martwic sie nie nalezy - zwlaszcza w produktach wieloskladnikowych :)„
Wiec tam bezposrednio nie bylo to wyjasnione, ale faktem chyba jest ze jak dodam do kaszy gryczanej oliwy z oliwek to obnizam IG produktu :)

Ale przy LOWCARBIE/ketogenicznej chyba wlasnie oto chodzi, że dbamy aby nie jest WW a jesli jesc to te z jak najnizszym IG ?:)

Ps. Zamowilem wiecej przekąsek w formie matrix/gladiator takze dalej macie kredyt zaufania ;)


Zmieniony przez - f***master w dniu 2017-12-04 16:18:56
Wysłana -
bardziej martwimy sie GL - Glycemic Load

czyli ILOSCI ww oraz ich IG :)

samo IG nic nie daje bo jak weziesz 5 g 100 IG - bialy chleb to GL bedzie minimalny :)

a swoja droga to klania sie kolejny klasyk

http://perfectbody.pl/2017/12/04/dnl-zamiana-weglowodanow-w-tluszcz-mozliwe-czy-niemozliwe/

:)


Zmieniony przez - Biniu w dniu 12/6/2017 3:11:26 PM
Wysłana -
[quote=f***master]
Ps. Zamowilem wiecej przekąsek w formie matrix/gladiator takze dalej macie kredyt zaufania ;)



daj znac co bardziej Tobie podchodzi :)
Wysłana -
Zbychu, oczywiscie to jest jasne jak słońce/ przekąska przekąską, ale staram sie nie jesc wiecej niz 50-60 g ww, wliczajac tez te „przemycone” z awokado czy innych pokarmów :)

Smak to poki co gladiator - lubie jak cos chrupie;)

No a moje pytanie z początku nadal aktualne - tez przy okazji od osi sie do tego czy wszechobecne maltitole są po prostu tansze? Czy bardziej obojetne w smaku? Stabilniejsze(?) niz inne „lepsze” poliole
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź