Potrzebujemy:
ok. 700-800g kalafiora
150g mozzarelli
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawy(bazylia, oregano, czosnek suszony, zioła prowansalskie)
1. Gotujemy kalafiora al dente i go tarkujemy.
2. ścieramy na tarce ser.
3. Mieszamy ser i kalafiora.
4. Dodajemy jajka, sól, przyprawy, rozmiażdżony czosnek. Jeśli ktoś chce można dodać łyżkę mąki lub zmielonych płatków. Ja osobiście nie dodawałam.
5. wszystko mieszamy bardzo dokładnie.
6. Na papier delikatnie! wysmarowany masłem rozprowadzamy naszą masę.
7. Wkładamy do piekarnika na ok. 180 stopni i pieczemy w zależności od piekarnika 20-30 minut.
8. Wyciągamy jak delikatnie zbrązowieje.
Już można wcinać :) Ale jeśli chcemy, aby było smaczniejsze robimy farsz jak do pizzy, kładziemy szynkę/kiełbasę ser i znów zapiekamy na jakieś 10minut.
U mnie to była podsmażana cebulka z pieczarkami, koncentratem, ketchupem i ziołami. Do tego szynka z indyka i delikatnie posypane serem.
Wartości całości bez farszu.
655kcal
B -61
T - 41
W - 13
Zmieniony przez - skitelsik w dniu 2011-10-16 19:10:51