-ryz bialy 100g
-3 jajka
-odrobina mleka
-cebula (1 srednia), papryka (swieza lub konserwowa), czosnek (2 zabki)
-przyprawy (wegeta, pieprz, ketchup)
-kawalek zoltego sera
Wiec najpierw wstawiamy ryz do gotowania, w miedzyczasie do glebokiego talerza rozbijamy 3 jajka, dolewamy troche mleka, wciskamy 2 zabki czosnku, dolewamy troche ketchupu (pikantny), wegeta, pieprz. Wszystko dokladnie rozbijamy widelcem az powstanei jednolita konsystencja. Teraz czekamy na nasz ryz. Kiedy ryz bedzie juz gotowy to rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nia niewielka ilosci oliwy z oliwek (lub zwykly olej jak nei mamy oliwy), nastepnie wsypujemy ryz i rozprowadzamy go rownomiernie. Calosc zalewamy nasza masa jajeczna, na wierzch kladziemy pokrojona w talarki cebule, papryke i posypujemy startym serem zoltym.
Calosc przykrywamy pokrywka i smazymy na bardzo malym ogniu. Kiedy calosc sie zetnie omlet jest gotowy. Wartosci: bialko (~30g), wegle (~82g), tluszcze (~30g). Zycze smacznego
Zmieniony przez - 87krzysiek w dniu 2008-12-30 16:30:01
Zmieniony przez - 87krzysiek w dniu 2008-12-30 16:30:37
Zmieniony przez - 87krzysiek w dniu 2008-12-30 16:30:57