SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej kokosowy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2823

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chcesz dorzucić olej kokosy aby uzupełnić kalorie w diecie ,zdania na temat zdrowotności jego są podzielone i sam juz nie wiem czy moge go spozywać, zazwyczaj spozywam oliwe na zimno dodając do posiłkow ,jednak jak mam posiłek typu makaraon z miesem dolewanie oliwi która i tak mi nie smakuje nie jest dobrym pomysłem bo i tak w posiłek słabo sie wchłonie, a oliwa jedzona sama mi nie smakuje, olej kokosy dorzucę do odzywki i jest. chciałbym olej spozywać nawet w wiekszych ilosciach np kilka łyzek dziennie ,ale nie wiem czy to bd miało zły wpływ na moje zdrowie, co o tym myslicie
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
ps. Pierwszy z brzegu Breville ITP181 1.8L - ryżowar + parowar. Wystarczy odrobinę poszukać. Zresztą praktycznie każdy ryżowar można zamienić w parowar z odpowiednią "nakładką".

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 917 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 16004
wszystko zależy od ogółu diety i proporcji kwasów tłuszczowych , olej kokoswy jest dobrym źródłem kwasow tłuszczowych nasyconych ale wiadomo kilka łyżek dziennie to już sprawa mocno indywidualna sprawdzi się bardziej u osób na dietach tłuszczowych. Produkty zawierające kwasy omega 3 też są bardzo potrzebne w diecie i nalezy je dodawać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Dieta ma być smaczna, dolewanie oliwy po to żeby uzupełnić makro mija się z celem.
Zacznij gotować i jeszcze raz gotować. I np. Zamiast suchej piersi z ryżem, zrób zapiekaną z parmezanem w sosie pomidorowym

Sam olej kokosowy jest owszem zdrowy, ale liczy się cały bilans kaloryczny, jakość diety, proporcja kwasów tłuszczowych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i lekkostrawy, a także posiada wiele korzystnych właściwości np. przeciwpatogenne regulujące prawidłową równowagę flory bakteryjnej. Jest świetnym źródłem energii dla sportowców, gdyż energia z jego metabolizmu kumuluje się pośrednio w mitochondriach, więc stanowi szybkie i łatwo dostępne źródło jej źródło. Jest sporo lepszym wyborem niż oliwa z oliwek, szczególnie jeśli chcemy na nim smażyć lub stosować inną obróbkę termiczną, gdyż tłuszcze nasycone są dużo bardziej stabilne od jednonienasyconych. Dla mnie obydwa oleje mają zastosowanie. Oliwa z oliwek na zimno, dodatkowo mogę w do niej dodać drobno pokrojonej ostrej papryczki i kurkumy, co powoduje wysycenie kapsaicyną oraz kurkuminą. Olej kokosowy rafinowany świetny do smażenia i obróbki termicznej (np. zupy).

Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje układu pokarmowego (masło klarowane/ghee nie posiada tego problemu).


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-30 18:03:04
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Arthass wyczerpał temacik . Jedynie mniej opierałbym się na bezzapachowym oleju, a bardziej na tym mniej przetworzonym - nierafinowanym. Jednak też wchodzą tutaj koszta, dla niektórych przeszkadza zapach kokosa, więc tutaj trzeba bardziej dopasować. Masło ghee też bardzo spoko.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Chyba ostatnio coś za mało śpię, bo "źródło jej źródła" brzmi idiotycznie :D A propo nierafinowanego - z jednej strony zdrowsze, a z drugiej do smażenia, szczególnie dłuższego lepszy jest rafinowany, gdyż ma wyższy punkt dymienia. Podobnie z masłem i masłem ghee - to drugie ma znacząco wyższy punkt dymienia, więc można na nim smażyć bez jakichś ograniczeń czasowych, podczas gdy zwykłe masło tylko do krótkiego smażenia jak jajecznica.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Arthass
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i lekkostrawy, a także posiada wiele korzystnych właściwości np. przeciwpatogenne regulujące prawidłową równowagę flory bakteryjnej. Jest świetnym źródłem energii dla sportowców, gdyż energia z jego metabolizmu kumuluje się pośrednio w mitochondriach, więc stanowi szybkie i łatwo dostępne źródło jej źródło. Jest sporo lepszym wyborem niż oliwa z oliwek, szczególnie jeśli chcemy na nim smażyć lub stosować inną obróbkę termiczną, gdyż tłuszcze nasycone są dużo bardziej stabilne od jednonienasyconych. Dla mnie obydwa oleje mają zastosowanie. Oliwa z oliwek na zimno, dodatkowo mogę w do niej dodać drobno pokrojonej ostrej papryczki i kurkumy, co powoduje wysycenie kapsaicyną oraz kurkuminą. Olej kokosowy rafinowany świetny do smażenia i obróbki termicznej (np. zupy).

Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje układu pokarmowego (masło klarowane/ghee nie posiada tego problemu).


Dokładnie.

Oliwa jak wiadomo obfituje w kwas tłuszczowy oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cechuje się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki badań gdzie użyto oliwy do długotrwałego smażenia (nawet tej marketowej). Po mimo zastosowania drastycznej obróbki termicznej nie wykazano szkodliwego wpływu. Wniosek? oliwa jak najbardziej nadaje się do smażenia.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538

Oczywiście to nie oznacza, że można bezkarnie sobie smażyć do woli, gdyż samo w sobie smażenie nie należy do najzdrowszych form obróbki termicznej.

Co do masła, to rzeczywiście całkiem dobrze nadaje się do smażenia bowiem nie jest tłuszczem niezniszczalnym termicznie, gdyż zasobne jest w cholesterol, który jak wiadomo dość łatwo się utlenia wydzielając szkodliwe związki. Żeby było jasne - mowa o nadmiarze. Zresztą wiem, że o tym wiesz (po prostu chciałem to podkreślić)


Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-05-01 15:08:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Nawet nie biorę osobiście pod uwagę długich sesji smażenia, bo to samo w sobie jest bardzo niezdrowe ze względu na ilość substancji szkodliwych/toksycznych jakie się w trakcje tego wytwarzają - niezależnie od rodzaju tłuszczu :) Smażenie tak, można sobie na nie pozwolić w 1 posiłku dziennie, najlepiej w ogóle wyposażyć się w patelnię z tzw. mechanizmem "kąpieli wodnej", gdzie między ścianki wlewa się wodę, która zapewnia stałą temperaturę w okolicach 100 stopni. W ogóle dla mnie zdecydowanie lepszymi rozwiązaniami są wolnowar i szybkowar. Tłuszczów dodaję zwykle do zupy (korzystam z zupowaru), ewentualnie posmarowania pieczywa, lub polania potrawy (oliwa z oliwek). Staram się ograniczyć smażenie do minimum, gdyż po prostu najczęściej nie produkt sam w sobie jest niezdrowy, tylko sposób w jaki jest przetwarzany. Z produktu relatywnie nieszkodliwego a nawet zdrowego, można zrobić produkt bardzo niezdrowy w wyniku samej obróbki termicznej. Przy odpowiednim zaplanowaniu i zautomatyzowaniu przygotowywania posiłków zajmuje to dziennie 15-20 minut przygotowań wieczorem i wszystko na następny dzień jest gotowe. Przydają się do tego oczywiście odpowiednie urządzenia, ale zwykle nie są one drogie.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-01 18:28:54

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 226 Wiek 30 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 5753
Arthass - Gotowanie na parze ( http://dobreparowary.pl/zdjecia/1/9.jpg ) <- taka przykladowo maszynka, nada sie rowniez tak? Byloby szybko, a przedewszystkim zdrowo z od razu podzieleniem na takie 3 etapy gdzie wrzucilbym mieso, warzywa i wegle jakies ziemniaki/ryz/makaron. Nie ma to dzialania podobnego jak do takiego szybkowaru?


Zmieniony przez - SZKOKS w dniu 5/1/2017 6:50:19 PM

Trzeba cos robic

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Dodatkowo jeśli już smażymy to warto również użyć przypraw ziołowych lub/i korzennych, które zawierają bioaktywne związki o działaniu antyoksydacyjnym. Obecność tych przeciwutleniaczy przerywa łańcuchowe reakcje wolnorodnikowe, a także minimalizuje szkodliwe związki, które powstają w wyniku smażenia. Oczywiście to kropla w morzu na tle całości tego procesu. Rzecz jasna, że zawsze powstaną pewne ilości związków szkodliwych w trakcie smażenia, choć można to w pewnym stopniu zredukować.

Oczywiście nie podchodzę do tego bezkrytycznie, ale też nie popadam w taką skrajność, że nigdy nie będę już smażyć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 35 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3959
Ja zawsze daje 15g do herbaty, oczywiście olej kokosowy tłoczony na zimno.

..naucz sie brac z zycia lekcje...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Budyń Celiko - makroskładniki

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 64kg

WHEY premium