Szacuny
17
Napisanych postów
1071
Wiek
34 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
53478
siemka.
glownym miesem w mojej wysoko tluszczowej diecie jest Karkowka wpieprzowa
i zastanawiam sie czy gram gramowi jest rowny.
ogolnie to jak dziennie mam jej zjesc 300g(2x150), a kupie kawal np 1.5kg to wiem ze mam go na 5 dni wiec wrzucam karkowke do gara zalewam woda i gotuej z godzine na wolnym ogniu i z tych 1500g przed gotowaniem mam jakies 700 g miesa cholera gdzies prawie kilo mi w tej wodzie znika. Teraz z 1200g(na4 dni) mi wyszlo 633g wiec dziele to na 8 (4 dni na 2 posilki) to mi wychodzi 80g w posilku.
Chyba gotowanie tlustego miesa jest najgorszym sposobem obrobki no bo gdzies mi go kawal ucieka
wiec jak, jak w dzienniku mam 150g surowego miesa a po ugotowaniu 80g musze zjesc? Czy jak na to spojrzec.
ogolnie zbieram na gril elektryczny 1800w (lub 900 co kto doradzi) zebyta karkowke grilowac, lub urzadzenie do gotowania miesa na parze.
Jak to widzicie?
Zmieniony przez - david13 w dniu 2017-09-25 13:36:26
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
14657
Napisanych postów
53129
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
400418
Szczerze mówiąc to gotowanie karkówki to słaby pomysł. Większość tego tłuszczu zostaje w wodzie. Jak nie grill elektryczny, to usmaż na patelni. Szkoda się pozbywać tego tłuszczu skoro jesteś na tłuszczówce.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
29915
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
ja grilluje karkówkę na grillu elektrycznym, też mam porcję 150g i mam na 5 dni odłożone 750g, po grillowaniu jeszcze raz ważę i dzielę na 5 części, z karkówki średnio po grillowaniu zostaje mi na porcje 90-95g (raz koło 100g) także pewnie jest to spowodowane tym, że woda odparowuje w dużej części, bo tłuszcz owszem się trochę wytapia, ale na pewno nie taka ilość, żeby powstała aż taka różnica
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
29915
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
u Ciebie zejście ze 150g do 80g może być spowodowane tym, że przez godzinę tego tłuszczu więcej zostanie w wodzie, tak jak pisał georgu, lepiej ją smaż i zbieraj cierpliwie na grill bo bardzo fajna sprawa
Szacuny
15
Napisanych postów
47
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
12426
Witam niekoniecznie będzie gumowa namoczyć ja w solance na kilka dni jak komuś zależy na kolorze można dodać peklosoli później parzymy ją w 80 stopniach czas zależy od wagi ale gwarantuje że nie będzie gumowa jeżeli oczywiście będzie dobrej jakości mięso ☺