czas przygotowania: 10-15min
składniki:
-filet drobiowy 1 szt. ok 200g
-marchewka 1/4 szt
-seler (korzeń) mały kawałek
-pietruszka (korzeń) 1/4 szt
-koncentrat pomidorowy 1 łyżka
-szklanka bulionu lub wody
-cebula 1/2 szt
-miód 1 łyżeczka do smaku
-ocet winny kilka kropel do smaki
-oliwa (opcjonalnie) 10g
-sól do smaku
-papryka ostra do smaku
przygotowanie
pokrojone w słupki marchew seler i pietruszke, podsmażam na oliwie, dodaje pokrojonego również w paski kurczaka, dusze na małym ogniu przez chwile, zalewam wodą lub bulionem dusze jeszcze chwilke, dodaję koncentrat (opcjonalnie pomidory pelatti), miód i ocet winny, doprawiam do smaku solą i papryką ostrą.
w razie żadkiego sosu zalecam odparowanie wody z sosu lub zageszczenie odrobiną mąki ziemnieczanej,
dodając bulion zamiast wody należy pamietac ze jest on słony wiec solą troche spokojniej sie posługujemy.
doskonale pasuje do ryżu i makaronów
białko 45g
węgle 31g
tłuszcze 13g
potrawa nie jest z nikąd przepisana, tylko robiona przeze mnie i ze skutkiem stosowana w codziennej diecie
smacznego!
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html