Szacuny
58
Napisanych postów
290
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
588
Heja, odchudzam się wiec takich potraw nie robię często, ale mimo to uważam, że nie jest tucząca i można się na nią skusić od czasu do czasu.
Skladniki:
mala piers z kurczaka filet / ewentualnie zamiast krewetki
1 cebula
chinskie czarne grzybki Tao Tao w opakowaniu
sos ciemny sojowy - 1 lyzka
bulion grzybowy z kostki
makaron chinski (są różne rodzaje, moze byc kazdy, np ryżowy)
Najpierw przygotowujemy grzybki - trzeba je dobrze przygotowac zeby sie nie zatruc (przepis jest zwykle na opakowaniu):
grzybki wrzucic do zagotowanej wody na 15 minut
odcedzic, wyplukac
potem gotowac w wodzie bez soli okolo 15 minut.
odcedzic, polac zimna woda, jesli sa duze - troche pokroic.
W glebokiej patelni - woku, rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek, wrzucic posiekana cebule OSOLONĄ - odczekac az sie zeszkli,
wrzucic pokrojonego w cienkie paski kurczaka,
wrzucic wczesniej przygotowane chinskie grzybki*.
Przykryc pokrywka.
Dusic przez godzinę, co jakis czas podlewając bulionem. Po koniec dodac sos sojowy.
Zdjąć z ognia, do woka wsypac przygotowany makaron chinski i wymieszac.
Gotowe.
Jak sie przygotowuje makaron chinski?
Do wrzątku wrzucić makaron, przykryc, potrzymac na wolnym ogniu (najmniejszym) okolo 3-4 minut. gotowe.
Jesli uzywacie krewetek - dodac je w polowie duszenia (krewetki szybko sie smażą/duszą).
Nie wiem jakie sa wartosci odzywcze, ale wygląda raczej dobrze,
jest bialko (kurczak, krewetki), zdrowy tluszcz (oliwa) i węgle (makaron chinski zawiera ich mniejsza ilosc podobno).
Po 1 porcji czuje sie najedzona przez 4 godziny, ale potrawa jest raczej lekka.
Szacuny
58
Napisanych postów
290
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
588
już zjadłam :)
a wartosci odzywczych nie liczylam i nie bardzo mam do tego glowe i czas - ale mozesz sam obliczyc wg ilosci skladnikow jakie chcesz zjesc - to jest subiektywne, np ja daje duzo grzybow, malo cebuli i kurczaka
Szacuny
133
Napisanych postów
7128
Wiek
36 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
24841
Raczej nie chciało by mi się tak długo przygotowywać żarcia...mnie sie nie widzi. A co do BTW to dobra ściema, bo na przyrządzenie i wystawienie na dziale to był czas... Aparatu też zabrakło? Pozdro
Zmieniony przez - donJAZYResko w dniu 2009-02-14 00:54:44
Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne;
groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.
Szacuny
0
Napisanych postów
12
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
868
Chodzi o grzyby Mun czy Shiitake ?? zreszta jedne i drugie zawsze gotuje tylko ok 15 min robie to od kilku lat i jeszcze zyje wiec zapewniam ze nie sa szkodliwe zwykle robilem cos podobnego ale nie dolewalem bulionu i wychodzilo suche wiec nastepnym razem przetestuje z dolewka.