SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

kilka dietetycznych pytan

Wysłana -
witam. mialbym do was kilka pytan:

1. w jakim procencie mineraly z pozywienia zostana przyswojone przez organizm? np. mam produkt, w ktorym jest 300mg magnezu w 100g, zjem go 100g, ile magnezu +- zostanie przyswojone?
2. czy jezeli np. ziarno amarantusa ma zawartosc witamin i mineralow na poziomie X, to czy maka z amarantusa rowniez bedzie mial te same wartosci X?
3. czy maki takie jak: gryczana, jaglana, z amarantusa oraz owsiana moga byc stalym elementem diety?
4. ktory produkt jest bardziej przetworzony: ryz preparowany czy wafle ryzowe?
5. czy produkty ekspandowane, jak eskapndowane zyto, amarantus itp. sa bardzo przetworzone?
6. czy jedzenie bardzo zimnego posilku, typu lody, w okresie po treningowym ma jakies negatywne skutki?
7. czy jest jakas istotna roznica dla organizmu jezeli ten sam posilek zlozony z tych samych produktow zjemy w formie stalej, a plynnej?



Zmieniony przez - ashwagandaaa w dniu 5/28/2018 5:54:37 AM
Wysłana -
Każdy z nas ma jakieś pytania i niejasności w zasadzie w każdej dziedzinie. Nikt bowiem nie jest wszechwiedzący. Właśnie z tego powodu powstały różnego rodzaju fora dyskusyjne, aby pomagać w udzielaniu odpowiedzi na pytania.

1. Niestety nie da się określić, ile danego składnika mineralnego zostanie przyswojone z pożywienia. Jest to zależne od wielu czynników i nikt nie jest w stanie tego określić. Z reguły jednak składniki mineralne z pożywienia są dobrze przyswajalne. Zależy to głównie od formy, np. magnezu. Tlenek, węglan, chlorek, czy mleczan są słabo przyswajalne. Z kolei jabłczan, cytrynian, chelat magnezowy dobrze.
2. Produkt poddany przetworzeniu w tym przypadku amarantus i mąka z amarantusa zawsze mają mniej cennych składników niż wersja przed przetworzeniem. Nie da się jednak określić, o ile mniej. W przypadku mąki raczej niewiele.
3. Jak najbardziej mogą one być stałym elementem diety. Są to produkty dobre pod względem jakości.
4. Stopień przetworzenia jest podobny. W zasadzie ten sam produkt w innej formie.
5. Bez wątpienia lepiej jest spożywać wersje niepoddane ekspandowaniu. W pewnym stopniu jak najbardziej wpływa ten proces na jakość.
6. Zimno samo w sobie nie ma. Lody już jak najbardziej tak, ze względu na bardzo słaby skład połączenia cukrów prostych i tłuszczów.
7. Jest różnica dla układu trawiennego, szybkości trawienia.



Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
1 nie wiadomo, sporo zależy od organizmu, z czym co się łączy.
2 mąka nie będzie miała tyle samo to już produkt przetworzony, tak samo pszenica a mąka z niej
3 mogą być, ale nie tak że cały dzien na mące będzie oparty
4 na równi bym postawił
5 to jest proces poddania parzew wysokim ciśnieniu, jakaś obróbka termiczna to już wstępna jest, nie powiedział bym ze to jest wysoce przetworzone
6 żadnych
7 ten w płynnej będzie bardziej lekko strawny.



Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2018-05-28 07:26:55
Wysłana -
1. plus minus połowa
2. zależy od rodzaju zboża, mąki, ale będzie nieco uboższa
3. tak
4. porównywalnie
5. tak
6. zależy co rozumieć przez negatywne skutki. Na pewno można wybrać bardziej odpowiedni, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek.
7. niet, jedynie pijąc go w formie przemielonej może nie walić go na łyka, a mieszać trochę bardziej ze śliną, gdzie zaczyna się wstępny etap trawienia ww
Wysłana -
super, dzieki wielkie za odpowiedzi! a co do tego zimnego posilku potreningowego to oczywiscie nie spozywam lodow, byl to tylko przyklad zeby pokazac o jakiej termice pokarmu mowimy
Wysłana -
a jeszcze bym zapytal o daty waznosci produktow. bo kurde jakis czas temu byla naprawde mega promocja na orzechy laskowe i make jaglana i nakupilem tego tyle, ze nie zdazylem zjesc wszystkiego przed uplywem daty waznosci. laskowe sa miesiac po terminie, maka 2mc. produkty oryginalnie zamkniete w opakowaniach. kosz czy mozna jeszcze uzyc?
Wysłana -
Generalnie większość dat ważność to data minimalna i gro produktów będzie nadawała do jedzenia, jeśli nie była otwierana, + suche warunki. Orzechy ogólnie są odporne na zepsucie, więc powinno być ok. Sprawdź po prostu
Wysłana -
mąki z pełnego przemiału mają z zasady krótszą datę przydatności i z takimi pełnoziarnistymi bym uważała. Z jaglana nie powinno być problemu jesli w suchym stała. Orzechy lubią jełczeć (tzn. tłuszcz w nich) jeśli na świetle stały, Jak miałeś w zamkniętym opakowaniu w zamkniętej szafce to wszystko ok. Jeszcze z 1-2 miesiące bym spokojnie jadła.
Wysłana -
Orzechy zobaczysz w smaku czy jest ok zn imi wszytsko czy smakują jakoś dziwnie
Wysłana -
wszystko stalo w szafce, oryginalnie zamkniete, bez dostepu swiatla. orzecha juz skubnalem i smakuje normalnie, najwyzej skoncze z dluzszym posiedzeniem w toalecie. raz jeszcze dziekuje wszystkim za odpowiedzi
Wysłana -
Nie powinno być żadnych problemów. Miesiąc, czy dwa to nie rok.
Wysłana -
witam ponownie. niestety od dzisiaj startuje z kuracja antybiotykiem z subst czynna penicylina. z opisow medycznych leku wynika, ze nie jest on jakos mega toksyczny, jednak mysle, ze warto zadbac o profilaktyke. wybor padl na produkt probiotyczny od swansona (3.2 bilionow bakterii). jednak nigdy do tej pory nie stosowalem probiotykow i jedyne, co wiem, to to, ze trzeba trzymac odstep miedzy podaniem antybiotyku a probiotyku min. 2h. moje pytanie brzmi - jak dawkowac probiotyk przy antybiotyku? jeden caps dziennie? wiecej? przed posilkiem, po posilku? pora dnia dowolna?
Strona 1 z 5
Dodaj odpowiedź