Budyń dietetyczny z twarożku z truskawkami
Rodzaj diety: ovo-vege
Skala trudności: *
Składniki:
30 dag świeżego, niekwaśnego, chudego twarożku,
3 dag masła,
8 dag kaszy manny,
3 białka,
25 dag truskawek,
szczypta soli,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
sok owocowy
Przepis:
Formę budyniową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Twaróg przepuścić przez maszynkę. W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać kaszę Stale ucierając dodawać stopniowo twaróg, a pod koniec przecier truskawkowy. Jeszcze chwilę ucierać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy budyniowej i wymieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić jej struktury. Całość wyłożyć do formy budyniowej, szczelnie zamknąć, włożyć do drugiego dużego naczynia z wodą, przykryć i gotować na parze ok. 40 min. Po ugotowaniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, podzielić na porcje i polać sokiem owocowym. Podawać jako samodzielne danie na drugie śniadanie lub podwieczorek.
hippisowski baton energetyczny
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie, poza domem, przekąski
Skala trudności: *
Składniki:
Garsc rodzynek
Garsc fig suszonych
Garsc daktyli
Garsc orzechow wloskich
Garsc suszonych owocow, jak np. wisnie, zurawiny, jagody, morele etc.
Przepis:
Powyzsze skladniki zmielic dwukrotnie w maszynce do miesa. Rolowac male kulki w lekko wilgotnych dloniach. Rolowac w ziarnie sezamowym, zeby sie nie kleily. Zawijac jak cukierki w pergamin. Mozna splaszczac kulki czy formowac batoniki.
Wskazówki i uwagi:
Jest to bardzo wysoko kaloryczny przysmak, ktory latwo jesc w drodze. Taki hipisowski przysmak z poznych lat 60tych.
mus z kaszy manny
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: desery i łakocie, śniadania
Skala trudności: *
Składniki:
30 g kaszy manny
50 ml mleka
1/2 bialka
wanilia
Przepis:
mleko zagotowac, wsypac kasze manną, mieszajac, ugotowac. Bialko ubic, dodac do kaszy. podawac zaraz po przyrzadzeniu
zdrowe ciasteczka
Rodzaj diety: ovo-vege
Skala trudności: *
Składniki:
3/4 niskokalorycznej margaryny
1 i 1/2 szkl. brazowego cukru
lyzeczka olejku waniliowego
3 jajka
szkl. maki zytniej
szkl. platkow owsianych
1/4 szkl. zarodkow pszenicy
lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. wiorkow kokosowych
3/4 szkl. pokrojonych suszonych fig
1/2 szkl. orzechow wloskich
Przepis:
zmiksowac margaryne, jajka, cukier, olejek waniliowy, wymieszac make, platki, zarodki pszenicy, proszek do peiczenia, wiorki, figi i orzechy. piec na blasze w temp. 175 stopni ok. 15 min.
Wskazówki i uwagi:
wychodzi 48 szt.
Chrupiąca granola
Składniki:
4 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. migdałów, orzechów, siemienia lnianego, ziarna sezamu
3/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. rodzynków
1 szkl. płatków kukurydzianych
3-4 łyżeczki miodu
1/4 szkl. oleju
Przepis:
Połączyć pierwsze cztery składniki w jednej misce. W kubku połączyć miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników dokładnie mieszając.
Położyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 20 min. od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni C i piec przez następne 40-60 min.
Na końcu dodać rodzynki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać
Jabłka pieczone z amarantusem
Rodzaj diety: wegańska+miód
Czas przygotowania: 20 min. + 30 min. pieczenia
Składniki:
4 duże jabłka
filiżanka poppingu z amarantusa
3 łyżki ziaren słonecznika
łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
masło do smarowania naczynia żaroodpornego
Przepis:
1. Jabłka przed pieczeniem umyj, osusz, obetnij w górnej części (na wysokości 3/4) i wydrąż, usuwając gniazda nasienne.
2. Wymieszaj ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem.
3. Napełnij jabłka. Ułóż w żaroodpornym naczyniu
posmarowanym masłem i lekko podlej wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Orzechowe kulki
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska+miód
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
orzechy
miód
wiorki kokosowe
Przepis:
orzechy prazyc na suchej patelni ,potem je zmielic. Dodac miod tyle by mozna formowac kulki. Podawac schłodzone z lodowki.
smacznego !
Skateboarding is not a crime!A ja kocham swojego cud chłopca M.I.L.Y.