SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jam mam sie odżywiać żeby przybrać na masie ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3401

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
siema chodzę od jakiegoś czasu na siłke i wszystko jest wpożo ale chciałbym troche utyć i mam do was pytanie jak to zrobić??mniejwiecej troche już wiem bo poczytałem na ten temat ale jakie proponujecie posiłki konkretne
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 520 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 9935
Przykładowa dieta na masę:

(założenia: min. 210g białka, 60g tłuszczy, 350g węglowodanów)
1. Placki z 2 jajek, 4 białek jaj, 30g rodzynek oraz 100g płatków owsianych (44g białka, 90g ww, 12g tłuszczu)
2. Chleb razowy żytni 150g, 150g szynki z indyka, margaryna 80% 30g (33g białka, 77g ww, 28g tłuszczu)
3. Makaron 125g, Ser twarogowy chudy 175g, Kefir 2% 150g (50g białka, 91g ww, 8g tłuszczu)
4. Ryż 100g, 175g piersi kurczaka bez skóry (44g białka, 79g ww, 3g tłuszczu)
5. Kasza gryczana 100g, 175g pieczeni z wołowiny, 20g oliwy z oliwek, 100g pomidorów (51g białka, 74g ww, 30g tłuszczu)

Końcowy wynik: 222g białka, 410g ww, 80g tłuszczu.
Prosze link do posta nortona https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=39176  ...Tam wszystko jest!!


"giiNgeRrKa"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 961 Napisanych postów 19304 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158764
Dokup sobie gainerka jezeli ciezko tobie nabrac masy,a jezeli latwo lapiesz tluszczyk dokup bula czyli 50% ww i tyle samo ma bialka np. firmy Nutrend

<<<Champions
are Made
Not Born
>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 215 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 4217
ryż ze śmietaną -dobrze wchodzi, jajecznica (z białek) z bananami i płatkami! -dodaj czegoś do smaku, na słodko albo ostro, ogólnie pierś z kurczaka, -możę być z ryżem, ziemniaków nie jedz dużo bo nie mają za wiele plusów :), poszukaj w necie, są przepisy na potrawki na mase, powodzenia a tu masz troche z bajerami:

Makaronowe rurki z sosem z tuńczyka
Trudność *, Koszt ** Czas 1h

Składniki dla 4 osób:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
40 dag makaronu typu rurki lub ryżu
3 średnie marchewki
2 średnie cebule (opcjonalnie dla smaku)
2 szklanki rosołu instant
3 łyżki masła lub margaryny (4dag)(Planta najlepsza)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczka natki pietruszki
1 łyżka marynowanych kaparów (opcjonalnie)
1 łyżka oleju
przyprawy

1) Marchew i cebulkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki tłuszczu, podsmażyć marchew i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wlać 2 szklanki rosołu. Warzywa dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

2) Tuńczyka osączyć na sitku, podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.

3) Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Makaron ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem oleju ( ugotowany makaron nie może być zbyt miękki) a następnie odcedzić.

4) Makaron włożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i przed podaniem posypywać natką pietruszki.

RADA: Żelazna zasada mówi że makaron gotować najpierw tylko do podanej na opakowaniu minimalnej granicy czasu. Trzeba próbować. Jeśli makaron czuć jeszcze mąka - gotować dalej i po 1 min zrobić próbę i tak dalej, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Kalorie 2680/4=670 kcal na 1 osobę. Zaw. tł. mała Źródło fosforu.



Ryż z warzywami i sosem curry
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 25min

Składniki dla 4 osób:
25 dag ryżu
1 pęczek włoszczyzny
20 dag marchwii
3 dag margaryny
650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny
3 dag tłuszczu do smażenia
15 dag szynki
2 łyżki curry
20 dag sera topionego
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy

1) W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 25 min

2) W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić 5 minut.

3) Ryż doprawić do smaku przyprawami i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony.

4) Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać

RADA: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego sera żółtego, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.

Kalorie: 2320/4 = 580 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło witamin A i C




Ryż po kreolsku
Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min

Składniki dla 4 osób:
20 dag ryżu długo ziarnistego
400 ml bulionu warzywnego
40 dag twardych moreli
1 pęczek młodej cebulki
5 dag zielonych oliwek
5 dag czarnych oliwek
1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek
sos sojowy
cynamon
7 dag orzechów laskowych

1) Ryż zeszklić na łyżce oliwy, dodać do niego bulion, dodać pieprz i zagotować. Ryż gotować do miękkości na średnim ogniu.

2) Morele umyć, przekroić wypestkować, miąższ pokroić w cieniutki cząsteczki.

3) Cebulę umyć, oczyścić, pokroić w cieniutki krążki. Oliwki wypestkować i pokroić w paseczki.

4) Napęczniały ryż doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną cynamonu, wymieszać z morelami, cebulką oliwkami i orzechami, po czym rozłożyć na wcześniej wysmażonej oliwą blaszce. Ryż skropić pozostałą oliwą i zapiekać około 10 minut w temp 250 C

RADA: Ryż można przygotowywać na kilka godzin przed posiłkiem i w odpowiednim czasie podgrzać w piekarniku. Potrawę można również urozmaicić dodając do niej pomidory, plasterki cukini, tymianek i kapary.

Kalorie: 1800/4= 450 kcal na osobę Zaw. Tłuszczu mała. Źródło wit. A



Placuszki ryżowe
Trudność **, Koszt ** Czas 1 i 30 minut

Składniki dla 4 osób:
25 dag ryżu
25 dag marchewki
1 mały kalafior
10 dag mrożonego groszku
1 cebula ( opcjonalnie jak ktoś lubi )
10 dag mielonych migdałków
2 jajka
200 ml śmietany kremówki nisko % (opcjonalnie)
10 dag sera żółtego
2 szklanki rosołu ( najlepiej instant )
5 dag tartej bułki
Oliwa
1 pęczek pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
tarta gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
przyprawy

1) W garnku zagotować rosół, wsypać ryż i ugotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie osączyć na sitku i przestudzić. 2) Żółty ser utrzeć na tarce, zgnieść z ryżem, jajkami i tartą bułką. Doprawić przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach. 3) Warzywa oczyścić i umyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew podzielić na plasterki. Kalafior gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie dla smaku. Po 5 minutach wrzucić do garnka marchewkę, a po 10 min mrożony groszek

4) Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na żółty kolor. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie tłuszczu. Po czym zaciągnąć śmietaną> Zagotować, doprawić przyprawami , dodać gałkę muszkatołową o sok z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. 5) Jarzynkę osączyć, wymieszać z sosem i przełożyć razem z placuszkami na talerzach.

UWAGA: W przypadku chęci zmiejszenia ilości tłuszczy pominąć robienie sosu w punkcie 4.

Kalorie: Łącznie 3240/4 = 810 na 1 osobę ( przy uwzględnieniu sosu ) Zaw. Tłuszczu: średnia z sosem i małą bez. Źródło wit B1


...::<Uważaj Jak Tańczysz Bo Życiowy Parkiet Bywa Ślizgi...>::...

...::<Uważaj Jak Tańczysz Bo Życiowy Parkiet Bywa Ślizgi...>::...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dziwna reakcja na na mleko

Następny temat

karate + siłownia - dieta :)

WHEY premium