Sławek
Sławek
Uprawiana i produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie.
W Chinach, skąd pochodzi, klasyfikowana jest do herbat czarnych, natomiast w Polsce nazywana jest “czerwoną”, ze względu na kolor naparu.
Ze względu na fakt, iż procesy fermentacji czerwonej herbaty zachodzą krócej niż w przypadku herbaty czarnej, zawiera ona więcej enzymów i polifenoli. To właśnie im zawdzięcza swoje właściwości sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej.
Polifenole obniżają poziom cholesterolu, regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, wspomagają pracę wątroby, a także przyspieszają przemianę tłuszczu w energię.
Prowadzone na uniwersytetach w Paryżu oraz we Freiburgu i Heidelbergu badania dowodzą, że owa herbata:
- oczyszcza organizm,
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia organizm,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- pobudza procesy trawienne,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Samo picie naparu z liści Pu-Erh nie sprawią, że nadprogramowe kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej zaczną magicznie znikać.
Bez odpowiedniej diety redukcyjnej z uwzględnieniem deficytu kalorycznego oraz treningu ukierunkowanego na redukcję tkanki tłuszczowej samo picie jakiejkolwiek herbaty nie przyniesie pożądanych efektów.
Oprócz właściwości odchudzających Pu-erh wyróżnia duża zawartość: garbników, alkaloidów, flawonoidów, wapnia, magnezu, cynku, manganu, miedzi, selenu, fluoru (dzięki czemu ma działanie przeciwpróchnicze) oraz witaminy C.
Kofeiny i taniny jest w niej relatywnie mało, stąd nie wpływa w znacznym stopniu na proces wchłaniania żelaza.
Cena herbaty Pu-erh waha się od kilku do nawet kilkunastu złotych za opakowanie. Warto wybierać herbaty liściaste, nie w torebkach. Trzeba mieć też na uwadze, że te z dolnej półki cenowej nie są rewelacyjnej jakości.
Sposób parzenia:
Susz zalewamy wodą o temp. ok. 95 stopni i zostawiamy na ok. 1,5-2 minuty. Na jedną łyżeczkę suszu przypada 200ml wody. Raz zaparzone liście możemy wykorzystać kilkukrotnie, wydłużając czas parzenia. Herbata z kolejnego parzenia ma mniej ziemisty posmak i jest łagodniejsza w smaku.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/CZerwona_Herbata_pu_erh-t88837.html
https://www.sfd.pl/Herbata_Puerh-t107597.html#post1
https://www.sfd.pl/Czerwona_herbata-t14489.html
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź! ))
)
"Raz się żyje, potem się tylko straszy "
Są historie cichej dobroci i przyjaźni. Tworzą je mali zwyczajni ludzie.
Cisza jest urodzajnym ogrodem, płodną ziemią, na której rodzi się przeogromne słowo.
! ))
)
"Raz się żyje, potem się tylko straszy "
Są historie cichej dobroci i przyjaźni. Tworzą je mali zwyczajni ludzie.
Cisza jest urodzajnym ogrodem, płodną ziemią, na której rodzi się przeogromne słowo.
Pozdrawiam
Wasz don Zwierz
Jeżeli moja wypowiedż Ci się spodobała to nie dawaj Sog'a tylko wejdż na http://www.pajacyk.pl i kliknij na pajacyka. Będzie z tego większy pożytek niż z Sog'a!
członek-mafia.suple.hardcor.pl
Moderator Działu Suplementacja
Sławek