SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

ciecierzyca (cieciorka) - pasta

Wysłana -
Ciecierzyca, zwana też błędnie cieciorką, to smaczne źródło węglowodanów i białka roślinnego. 100g ciecierzycy gotowanej zawiera:

kalorie: 164
tłuszcze: 3g
w tym nasycone: 0,3g
omega-3: 43mg
omega-6: 1113mg
węglowodany: 27g
białko: 9g
dokładne dane tutaj: http://www.nutritiondata.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2

Pasta z niej jest smaczną podstawą, na której możemy zaszaleć z dodatkami.

W Polsce ciecierzycę zazwyczaj kupujemy w stanie suchym. Wymaga ona wtedy moczenia w wodzie przez 12 godzin (najlepiej zalać dzień wcześniej) a następnie ugotowania na miękko. W lepszej sytuacji są posiadacze szybkowarów, w których po prostu gotujemy pod ciśnieniem przez godzinę.

Miękką ciecierzycę rozcieramy na pastę. Można to zrobić mikserem, ale mocnym. Tanie zabawki można łatwo zapchać i spalić.

Cały sekret tkwi w dodatkach. Ja ostatnio do pasty z pół kilo suchej ciecierzycy dodałem:
- jedną małą cukinię (wmiksowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chili
- trochę wody
- łyżkę aromatycznej oliwy z oliwek

Polecam, szczególnie gdy znudzi Wam się ryż. Myślę, że te 3% tłuszczu nikogo nie zabije ;)

Zmieniony przez - chupamelo w dniu 2009-07-06 23:43:40
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
może trochę odbiegne od tematu ale gdzieś mi się coś obiło że ciecierzyca jest używana do leczenia nowotworów..
Wysłana -
może jakieś zdjątka?
Wysłana -
To mało atrakcyjna wizualnie potrawa ;)
Natomiast jeśli ktoś nie zna ciecierzycy, tutaj jest masa zdjęć: http://images.google.pl/images?q=ciecierzyca 
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź