SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

chili con carne

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 10698

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2015 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 71184
Chili con carne czyli chili z mięsem - wersja mało przetworzona

można ew. użyć przetworzone zamienniki: 2 duże puszki pomidorów, 2 puszki fasoli czerwonej, mieszanka przypraw chili con carne


Składniki na 10 porcji:
3 cebule
2 kg pomidorów (mogą być tańsze, jak na zupę)
2 ząbki czosnku
40g oliwy z oliwek
4 płaskie łyżeczki chilli w proszku
2 czubate łyżki mielonego kminu rzymskiego (ja miałam cały i nie udało mi się go zmielić)
1 kg wołowiny mielonej (ja miałam karkówkę)
1 świeża papryczka chili - posiekana
400g fasoli: nasiona, najlepiej czerwone, (ja dałam 500g białych i było za dużo)
sól, pieprz, cynamon

Wartości odżywcze na 1 porcję (1/10 całości):
B: 29g (w tym 18g zwierzęcego)
T: 10g
W: 26g
kcal: 310g

Wartości odżywcze na 1 porcję + 50g ryżu brązowego:
B: 32g (w tym 18g zwierzęcego)
T: 11g
W: 60g
kcal: 470g

Czas przygotowania: 60min (głównie obieranie pomidorów)
Czas gotowania: 3h (lub krócej jeśli fasola dłużej się moczyła lub z puszki)

Przygotowanie:
1. Przepłucz fasole i wstaw do zimnej wody na 60min.
2. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę (30g) i zeszklij
3. Dodaj chili w proszku i kmin rzymski
4. Podsmaż wołowinę na 10g oliwy (w osobnym garnku jeśli patelnia za mała), mieszaj od czasu do czasu
5. Obierz pomidory ze skórki (po zalaniu wrzątkiem na 2-3min skórka łatwo schodzi), pokrój na ćwiartki/ósemki
6. Jak mięso zrobi się brązowe dodaj cebulę, pomidory, posiekaną papryczkę chili, odsączoną fasolę, cynamon, pieprz, sól
7. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem 3h (lub mniej jeśli fasolka się dłużej moczyła; jeśli używasz fasolki z puszki dodaj ją 40 min przed końcem gotowania)
8. Ew. jeśli będzie za gęste i starczy miejsca w garnku dodaj trochę wody

Nie jestem fanką bardzo ostrych potraw i te proporcje były dla mnie w sam raz. Dużo zależy jednak od papryczki i ilości wsypanego chili

Nadmiar mięsa można oczywiście zamrozić

























SMACZNEGO

Zmieniony przez - agak w dniu 2010-08-01 21:21:04
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Do tego listek espumisanu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 9662 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 91727
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7337 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45955
widzę że troszkę jest z tym roboty, łap sogacza

--== GAINER TEAM ==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1320 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10277
studensky też dam soga i za to kocham to forum

wygląda dobrze ale dopiero na wrzesnia się w to pobawie jak bede robił mase
zdrowia

http://www.sfd.pl/Na_redukcji_do_końca_4_tygodnie:_-t589719.html#post8 nowe fotki na 7 stronie


Mięśnie mówiły nie ja mówiłem tak Arnold Schwarzenegger :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3048
zayebiste danie, ja robiłem kiedyś troche inaczej.

pomidory, papryka, chili, pierś z kuraka, fasola czerwona z puszki, wiadomo cebula i czosnek plus przyprawy, min pieprz, sol, bazylia, oregano, papryka slodka, ostra, cjili i inne.
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 292 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2691
extra przepis, dzieki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2015 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 71184
Ja często zamiast fasoli i ostrych przypraw daje warzywa: np. tartą marchewkę i zioła włoskie/prowansalskie: wychodzi pyszny sos bolognese idealny do makaronu razowego lub kaszy jeczmiennej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Noo to jest pyszne :)

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Warzywne coś z gyrosem i piersią.

Następny temat

Wg ptasie mleczko :-)

Wiecej