Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, które często wprowadzają nas w błąd. Jak uniknąć pułapek i spośród setek produktów wybrać te właściwe?

  1. Bądź sceptyczny wobec etykiet
  2. Czytaj skład produktów, które kupujesz
  3. Droższy nie znaczy lepszy
  4. Wybieraj sezonowe warzywa i owoce
  5. Na zakupy nie idź głodny!
  6. Uważaj na produkty przy kasach
  7. Nie zapominaj o terminie ważności
  8. Podsumowując

Bądź sceptyczny wobec etykiet

Etykiety produktów spożywczych posiadają zazwyczaj kluczowe słowa mające przyciągnąć uwagę klientów. Znajdziemy na nich takie hasła, jak "bezglutenowy", "źródło pełnych ziaren", „lekki”, „fit” i inne zwroty, które sugerują, że produkt ma korzyści zdrowotne. Producenci tworzą w ten sposób wrażenie, że dany produkt jest zdrowszy, ale nie zawsze tak jest! Bezglutenowe ciasteczko lub miseczka płatków zbożowych może nadal zawierać ogromne ilości cukru i utwardzane oleje roślinne.

To samo dotyczy ekologicznej żywności. Organic, bio i eko odnosi się tylko do tego, jak żywność była uprawiana lub hodowana, a nie mówi nic o tym, jak zdrowy jest dany produkt i jaki jest jego skład.

Zawsze przed podjęciem decyzji o kupnie danego produktu przeczytaj informacje o wartości odżywczej i liście składników. Nigdy nie podejmuj decyzji na podstawie etykiety. Nie utożsamiaj słów: bio, eko, organic, fit, lekki, ze zdrową żywnością. Zazwyczaj produkty takie nie mają wiele wspólnego ze zdrowymi.

etykiety

Czytaj skład produktów, które kupujesz

Podstawowa wiedza z zakresu czytania etykiet produktów spożywczych jest bardzo przydatna. Jeśli masz problem z rozszyfrowaniem składu produktu, kieruj się zasadą im krótszy skład, tym lepiej. Jeśli lista składników ciągnie się na kilka linijek, odłóż produkt na półkę. Jeśli w składzie produktu znajdują się składniki o nazwach, których nie potrafisz wymówić, odłóż produkt na półkę. Pomocne okazać mogą się aplikacje na telefon, które po zeskanowaniu kodu kreskowego informują nas o tym, czy produkt jest zdrowy i jakie substancje szkodliwe może zawierać.

Jedna z takich aplikacji to „Zdrowe zakupy”. Początkowo bieganie po sklepie, sprawdzanie składu produktów i skanowanie towarów telefonem i czytania informacji wyświetlanych przez aplikację może wydawać Ci się męczące i czasochłonne. Pamiętaj jednak, że jeśli kilka razy zrobisz w taki sposób zakupy, łatwo zapamiętasz, które produkty warto włożyć do koszyka, a z których lepiej zrezygnować.

Droższy nie znaczy lepszy

Opinia, zgodnie z którą im produkt droższy, tym lepszy, jest dość powszechna. Choć rzeczywiście są produkty, za które warto zapłacić więcej, to jednak w większości wypadków cena nie stanowi żadnego wyznacznika. Bardzo często wyższa cena wiąże się z droższym opakowaniem, marką, kosztami ponoszonymi na promocję danego produktu, miejscem, jakie zajmuje na sklepowej półce. Nie ma natomiast związku z samym produktem i jego składem.

Przykładowo warto zapłacić więcej za oliwę z oliwek. Tutaj ważna jest zarówno jakość oliwy, jak i odpowiednie opakowanie. Jeśli natomiast mamy dwa opakowania sera o identycznym składzie, różnią się jedynie opakowaniem i marką, warto wybrać ten tańszy i zaoszczędzić kilka złotych.

Wybieraj sezonowe warzywa i owoce

warzywa i owoce

W przypadku owoców i warzyw najważniejsze jest to, by kierować się ich sezonowością. Nie ma sensu na siłę kupować zimą truskawek (chyba że mrożone). Sezonowe warzywa i owoce pochodzące z lokalnych upraw są najbardziej wartościowe i takie w miarę możliwości wybierajmy. Kupując jabłka, nie polecam wybierania tych najbardziej błyszczących i wypolerowanych. W przypadku warzyw korzeniowych takich, jak: marchew, pietruszka i buraki, warto sięgnąć po te posiadające ekologiczne certyfikaty. Coraz częściej ich cena nie odbiega mocno od tych, które certyfikatu nie mają.

{{articlebopx=3244}}

Na zakupy nie idź głodny!

Przychodzenie do sklepu spożywczego z pustym żołądkiem może podwajać ilość zakupionych produktów i zwiększać udział kalorycznej i przetworzonej żywności. Badacze odkryli, że ludzie, którzy nie jedli w ciągu ostatnich pięciu godzin, wybierali produkty o większej kaloryczności, niż ci, którzy zjedli posiłek lub przekąskę przed udaniem się na zakupy.

Głodne osoby są również bardziej skore do wybierania przetworzonej żywności. Głód wpływa na decyzje zakupowe i może prowadzić do mniej zdrowych wyborów żywieniowych. Warto również przygotować sobie wcześniej listę produktów, które chcemy kupić. Nie rozglądaj się po półkach sklepowych bez konkretnego celu. Skup się na znalezieniu produktów z listy. Zaoszczędzisz zarówno czas, jak i pieniądze.

Uważaj na produkty przy kasach

Przy kasach zawsze znajdują się mocno niezdrowe produkty: zwykle są to żelki, batoniki, cukierki. Kiedy stojąc w kolejce, jesteś znudzony, trochę zmęczony i nie masz nic innego do roboty, możesz mieć ochotę złapać batonik, którego normalnie byś nie kupił. Pamiętaj o tym i nigdy nie wkładaj do koszyka produktów, gdy stoisz już przy kasie.

Nie zapominaj o terminie ważności

Zawsze sprawdzaj datę przydatności danego produktu do spożycia, zwłaszcza w przypadku nabiału, ryb, mięs, przetworów rybnych i mięsnych.

Podsumowując

Zakupy spożywcze to zadanie, z którym zmierzyć musi się każdy z nas. Skorzystaj ze wskazówek znajdujących się w dzisiejszym artykule, aby nie napełniać swojego koszyka niezdrowymi produktami.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
lordknaga

u mnie wlasnie najgorsze w chodzeniu na zakupy podczas trzymania miski w 100% jest chodzenie tam glodnym :-D bo zaraz wymysly z kosmosu sa, najlepiej isc odrazu po szamie :-)

0