Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz zmniejszyć spożycie cukru.

  1. Ciągle masz ochotę na słodycze
  2. W ciągu dnia czujesz się ospały
  3. Wykwity skórne
  4. Doświadczasz wahań nastroju
  5. Zaczynasz przybierać na wadze
  6. Pogarsza się stan Twojego uzębienia

Ciągle masz ochotę na słodycze

Im więcej cukru spożywasz, tym większa tolerancja na niego wystąpi. To z kolei prowadzi do spożycia jeszcze większej ilości cukru, co staje się błędnym kołem. Wynika to z faktu, że kubki smakowe na języku zostały przyzwyczajone i potrzebują coraz większych ilości, aby uzyskać taki sam poziom przyjemności jak poprzednio, a także z powodu właściwości cukru do gwałtownego dostarczenia energii, po którym następuje gwałtowny spadek, podobny jak w wypadku narkotyków.

słodycze

W ciągu dnia czujesz się ospały

Spożywanie cukru zabiera Cię na przejażdżkę rollercoasterem, gdzie najpierw poczujesz się, jakbyś był wysoko, a potem nisko. Dzieje się tak dlatego, że cukier powoduje wzrost poziomu insuliny w krwiobiegu, co powoduje początkowe uczucie poprawy nastroju, a potem następnie następuje krach i uczucie senności.

Wykwity skórne

Z powodu skoków insuliny spowodowanych spożyciem cukru i wyrzutu hormonów, niektórzy ludzie mogą zauważyć zmiany trądzikowe występujące kilka dni po spożyciu słodkości. Jeżeli nadejdzie czas, w którym zaczniesz poszukiwać problemów ze swoją skórą, być może powinieneś przyjrzeć się swojej diecie.

wypryski, krosty

Doświadczasz wahań nastroju

Zmiany poziomów cukru we krwi i nagłe spadki mogą powodować okresowe wahania nastroju, które mogą spowodować, że poczujesz się oszołomiony. Warto dodać, że gwałtowne zmiany poziomu energii mogą doprowadzić do łagodnych przypadków depresji.

Zaczynasz przybierać na wadze

Jedzenie zbyt dużej ilości cukru oznacza spożywanie niepotrzebnych kalorii, ponieważ nie zawiera błonnika i białka, nie jest sycący, więc jesz go więcej. Powoduje to wyrzut insuliny, co może spowodować odporność komórek na jej poziom – insulinooporność. Przyrost masy ciała, który początkowo może wystąpić w wyniku spożywania zbyt dużej ilości kalorii, jest dodatkowo potęgowany przez nabytą oporność na insulinę. Istnieje silny udowodniony związek między otyłością a opornością na insulinę. Dodatkowo, obciążenie trzustki przez dłuższy czas może prowadzić do rozwoju cukrzycy.

przybieranie na wadze

Pogarsza się stan Twojego uzębienia

Bakterie w jamie ustnej odżywiają się jedzeniem, które utkwiło między zębami i uwalniają kwas w procesie, który ostatecznie powoduje próchnicę. Ślina ma na celu utrzymanie zdrowej równowagi bakterii, jednak spożywanie cukru może mieć wpływ na poziom pH i zaburzać równowagę ekosystemu wrażliwych ust. Środowisko pełne cukru jest pożywką dla rozmnażania się bakterii powodujących próchnicę.

Przeczytaj również: Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)