Fitwoman (uroda)

W jaki sposób korzystasz na karmieniu piersią?

Podaj dalej

Naukowcy przeanalizowali 573 przypadków matek w Chinach, które karmiły piersią swoje dzieci. Dane zawierały „szczegółowe informacje na temat ich historii rozrodczej i stylu życia”. Co najmniej 10 procent kobiet karmiących piersią miało mniejszą szansę na rozwój choroby serca lub udaru mózgu. Badanie opublikowano w czasopiśmie Journal of the American Heart Association

Dr. Sanne Peters, współautor badań i pracownik naukowy na Uniwersytecie Oxford w Anglii, powiedział: ,,Korzyści zdrowotne dla matki wynikające z karmienia piersią można wyjaśnić „przyspieszeniem metabolizmu po ciąży"." Peters dodał: ,,Ciąża radykalnie zmienia metabolizm kobiety, ponieważ organizm wtedy magazynuje tłuszcz, aby zapewnić energię niezbędną do wzrostu dziecka i karmienia piersią, gdy dziecko się urodzi. Karmienie piersią powoduje zużycie energii, a co za tym idzie redukcję tkanki tłuszczowej”.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca matkom, aby utrzymać karmienie piersią przez okres jednego roku.Tymczasem Amerykańska Akademia Pediatryczna sugeruje, że karmienie piersią przez rok jest dobre dla matki, a w późniejszym okresie życia dziecka, matka sama powinna decydować, czy powinna dalej karmić czy też nie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca kobietom karmienie piersią do dwóch lat lub dłużej.

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/1/29/d8b09bf3d8af420085cfee941a53eae6-small.jpg

Zgodnie z Kartą Raportu Karmienia piersią wydaną przez Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom z 2016 r., co najmniej 8 na 10 matek w USA rozpoczyna karmienie piersią zaraz po urodzeniu. Jednak tylko połowa z nich kontynuuje karmienie piersią po sześciu miesiącach, podczas gdy jedna trzecia matek (31 procent) nadal karmi piersią po 12 miesiącach.

Wyniki badania wykazały, że matki, które karmiły piersią, miały o dziewięć procent niższe ryzyko chorób serca i o osiem procent niższe ryzyko udaru niż kobiety, które nigdy nie karmiły piersią. Co najmniej 18 procent kobiet karmiących piersią przez dwa lata miało mniejsze ryzyko chorób serca, podczas gdy ryzyko udaru było o 17 procent niższe w porównaniu do kobiet, które nigdy nie karmiły piersią.

Naukowcy twierdzą, że uczestniczki badania ,,przedwcześnie przerywają karmienie piersią z różnych powodów", takich jak „tradycje związane z wprowadzaniem pokarmów stałych” czy „postrzeganie mleka matki za bezwartościowe” oraz brak lub niewystarczające miejsce do karmienia piersią w miejscu pracy.

Warto również pamiętać o korzyściach, które z karmienia piersią czerpie dziecko. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują i zapadają na alergie, mają obniżone ryzyko cukrzycy, nagłej śmierci łóżeczkowej, stanów zapalnych żołądka i jelit. Karmienie piersią wspomaga optymalny rozwój mózgu dziecka.

Joanna Popczyk

Oceń: 5,00 / 2

Warto przeczytać

Komentarze (1)
newbie1990

Nie trzeba płacić za mleko modyfikowane :)

0
9 powodów przez, które nie możesz się odchudzić

6 fitnessowych mitów, które stopują Twój progres

Najczęsciej popełniane błędy przez trenujące kobiety