Składniki:

  • główka czosnku
  • 3 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • słonecznik łuskany
  • ser feta
  • śmietana 18% do dekoracji
  • bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Dwie cukinie kroimy w grube plastry, trzecią w drobną kostkę.
  2. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
  3. Cukinię i czosnek układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 10 min.
  4. Mieszamy i pieczemy do zarumienienia.
  5. Ser feta kroimy w kostkę.
  6. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  7. Do garnka z gorącym bulionem wrzucamy upieczoną cukinię w plastrach i czosnek, dodajemy sól, pieprz i bazylię oraz słodką śmietanę.
  8. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Zupę przelewamy do miski, dodajemy łyżkę upieczonej cukinii w kostkę, łyżeczkę śmietany 18% i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Wartości odżywcze dla 1 miseczki:

Białko: 6,0g Tłuszcz: 14,9g Węglowodany: 2,3g 167,8kcal

Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale "Kuchnia SFD"

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
Aguska 1976

Ile sera fety i kiedy go dodajemy ?

1