Składniki:
- główka czosnku
- 3 średnie cukinie
- 1 łyżka oliwy
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki śmietany 30 %
- słonecznik łuskany
- ser feta
- śmietana 18% do dekoracji
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Dwie cukinie kroimy w grube plastry, trzecią w drobną kostkę.
- Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
- Cukinię i czosnek układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 10 min.
- Mieszamy i pieczemy do zarumienienia.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni.
- Do garnka z gorącym bulionem wrzucamy upieczoną cukinię w plastrach i czosnek, dodajemy sól, pieprz i bazylię oraz słodką śmietanę.
- Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zupę przelewamy do miski, dodajemy łyżkę upieczonej cukinii w kostkę, łyżeczkę śmietany 18% i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Wartości odżywcze dla 1 miseczki:
Białko: 6,0g Tłuszcz: 14,9g Węglowodany: 2,3g 167,8kcal
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale "Kuchnia SFD"
Ile sera fety i kiedy go dodajemy ?