Składniki:
- 250g batata
- 600g papryki czerwonej
- 100ml passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 10g oliwy z oliwek
- pieprz, sól, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki chilli
- 5g startego parmezanu
- 5g pokruszonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Batata ugotować.
- Paprykę pokroić na 4 części, włożyć w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40min. - do momentu aż papryka zrobi się bardzo miękka, a jej brzegi będą lekko przypalone.
- Zdjąć skórę z papryki.
- Czosnek i cebulkę drobno posiekać i podsmażyć w rondelku na rozgrzanej oliwie.
- Wlać passatę i chwilę podsmażyć.
- Dodać upieczoną papryke i batata, 1,5 szklanki ciepłej wody.
- Przyprawić i zagotować.
- Zblendować na krem.
- Posypać orzechami włoskimi i parmezanem.
Wartości odżywcze:
Białko: 16g Tłuszcz: 18g Węglowodany: 81g 550kcal