Czego potrzebujemy:
Na biszkopty:
- 2 jajka
- 50 g mąki ryżowej
- 20 g ksylitolu
- 4 łyżki mleka - 40 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
- 500 g serka wiejskiego lekkiego
- 70 g białka o smaku waniliowym/biała czekolada
- 150 g truskawek
- 100 ml kawy - najlepiej espresso lub mocnej rozpuszczalnej
- 40 ml whisky lub amaretto
- mielona kawa do posypania
Jak wykonać:
Biszkopty:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki dalej miksując na wolnych obrotach. Opcje pieczenia są dwie. Możemy upiec jeden biszkopt i potem pokroić go na mniejsze elementy lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować biszkopty w kształcie "kocich języków". Nieważne którą opcję wybierzecie - biszkopt pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa:
Serek wiejski blendujemy na idealnie gładka masę. Dodajemy 70 g białka i miksujemy na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji podobnej do mascarpone.
W pudełku lub innym naczyniu układamy warstwę biszkoptów i nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Wykładamy cienką warstwę masy a na nią układamy pokrojone drobno truskawki. Posypujemy cienko kawą. Czynność powtarzamy - warstwa biszkoptów, nasączamy, masa, grubsza warstwa kawy i dekorujemy truskawkami. Gotowe.
Schładzamy i trzymamy w lodówce.
Wartości odżywcze:
Ze wszystkich składników otrzymujemy dwa boxy.
Jeden box to 585 kcal.
Białko 70 g, Tłuszcze 15 g, Węglowodany 42 g.
Dzięki lunchBOX -owi możecie zabrać swoje proteinowe tiramisu na siłownię i wykorzystać jako posiłek potreningowy - bez obawy, że zepsuje się w wysokiej temperaturze.
Smacznego!