Czego potrzebujemy:

  • 50g ciasteczek Protein cookie dough
  • 600g serka wiejskiego
  • 60g białka o smaku biała czekolada / biała czekolada z owocami
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 60g proteinowej galaretki o smaku biała czekolada malina
  • 12g galaretki bez cukru
  • 120g owoców - najlepiej mrożonych lub świeżych malin

Jak wykonać:

Ciasteczka blendujemy na drobno i wykładamy nimi tortownicę. Delikatnie dociskamy - nie potrzebujemy niczym ich namaczać - masa serowa się do nich przyklei. Ja standardowo użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Serki wiejskie blendujemy na gładko. Żelatynę rozpuszczamy w około 100ml wrzątku i studzimy. Do zblendowanego serka dodajemy 60g białka i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach - dzięki temu masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę, wszystko dokładnie miksujemy i wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. 60g proteinowej galaretki rozpuszczamy w 180ml ciepłej wody, i jak tylko ostygnie wylewamy na stężałą masę serową. Tortownicę wkładamy ponownie do lodówki. 12g galaretki bez cukru rozpuszczamy w 250ml wody i znów czekamy aż zrobi się zimna. Na warstwie proteinowej galaretki układamy owoce i zalewamy galaretką. Tortownicę wkładamy do lodówki. Po około 2 - 3 godzinach ciasto jest gotowe.

Wartości odżywcze:

Ciasto podzieliliśmy na 6 kawałków.

Każdy z nich to tylko 210 kalorii. Białko 30g Tłuszcz 6,3g Węglowodany 10g

Rada - jeśli chcecie nieco zmienić makro, śmiało możecie zrezygnować z ciasteczkowego spodu, a do masy serowej dodać 30g białka.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (14)
Lutobor

Znów serek wiejski, doprowadzony do struktury twarogu, zamiast po prostu twarogu. Niektórzy lubią sobie utrudniać życie :)

0
makrosięzgadza

o ile mnie ponad 20 letnie doświadczenie w kuchni nie myli, struktura twarogu a zblendowanego serka wiejskie to dwa różne światy ;) ale widocznie się mało znam ;) Miłego dnia :)

1
Bull

nie no, nasza szefowa kuchnia zna się znakomicie

0
Lutobor

Twaróg też trzeba zmielić, a jest tańszy i o dziwo też może mieć tłuszcz.

0
makrosięzgadza

Zmielony twaróg dalej ma inną konsystencję niż zblendowany serek wiejski;) co więcej inaczej smakuje ;) ps. W kuchni wbrew pozorom nie chodzi tylko o makro ;)

1
Lutobor

Smakuje tak samo, wystarczy dodać trochę soli.

0
gokuson

Ufam jednak bardzie autorce :)

1
Lutobor

Proszę bardzo, ja mam tylko chamski prymitywny język.

0
Eldier

Nie smakuje tak samo. Serek wiejski po zmiksowaniu jest delikatniejszy i bardziej "lekki" od twarogu, ale zależy kto co lubi. Jedyne, co mnie razi to wciskanie na siłę do każdego przepisu produktów sfd, no ale w końcu to chyba sponsor tych przepisów?

1
lodzianin1

Sylwia jak zawsze z klasa

1
makrosięzgadza

Dziękuję dziękuję :)

1
Szwedziu

proteinowa galaretka jest podlinkowana pod sugar free jelly ;)

0
langrafia

@Eldier
Nikt ci nie każe kupować produktów sfd. Są inne marki.

0
Gero6663e

Siemka niestety w opisie jest błąd dany przepis opisuje nam zrobienie galaretki opakowanie galaretki 29 zł gdybym dodał 60g miałbym tylko niecałe 6 galaretek ....co by cena byla kosmiczna...dla kilku gram białka
na 200 ml wody ma się używać 7 g proszku a więc na 180 g w opisie powinno być
6 gram a nie 60g ,,,,60g w 180 ml whahah xd to byłby beton nie galaretka i nie 3g białka a 30};-D>
proszę o poprawienie przepisu
bo wiele osób jak zobaczy na ile razy starcza galaretka zrezygnuje z zakupu!!!

0