Czego potrzebujemy:
- 500g twarogu półtłustego
- 50 g ksylitolu
- 30 g Sugar Free Pudding
- 4 jajka
- dwie łyżeczki zestu z limonki/ cytryny
Jak wykonać:
Żółtka razem z ksylitolem ucieramy mikserem na kogiel mogiel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Cytrynę/limonkę sparzamy i na drobnych oczkach ścieramy skórkę. Dodajemy tylko zest - kolorową część. Jeśli dodacie albedo - białą część skórki - sernik będzie gorzki. Ser mielimy lub blendujemy.
Pora na połączenie składników. Do żółtek dodajemy budyń oraz ser i wszystko dokładnie miksujemy. Jak wszystko nam się połączy dodajemy zest i raz jeszcze miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Dekorujemy wedle uznania - u mnie kilka kostek gorzkiej czekolady.
Wartości odżywcze:
Ciasto podzieliliśmy na 6 kawałków.
Każdy nich to 182 kcal.
Białko 19 g, Tłuszcze 7 g, Węglowodany 14 g - wartości podane bez dekoracji.
Smacznego!
Po ostatnich Świętach, nie mogę już patrzyć na to. :)