Czego potrzebujesz:
- 250 g twarogu - drobno mielony, półtłusty
- 30 g białka - izolat białka serwatkowego, smak biała czekolada
- 3 jajka
- 30 g ksylitolu
- 90 g jogurtu naturalnego
- odrobina proszku do pieczenia
- jeśli macie - można dodać ziarenka świeżej wanilii
Jak wykonać:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Pozostałe składniki dobrze zblendować i dodać ubite białka - delikatnie wszystko wymieszać. Odstawić na kilka minut. Przelać do foremek/ kokilek i włożyć do piekarnika. Temperatura pieczenia - 180 stopni około 40 minut.
Gotowe!
Dekorujemy czym tylko chcemy...
Uwaga - foremki warto wysmarować tłuszczem - do papilotek masa się przyklei. Po upieczeniu nie wyciągajcie foremek od razu z piekarnika - wtedy serniczki nie opadną.
Wartości odżywcze:
Całość to jedyne 760 kcal , Białko 92g, Tłuszcze 28g, Węglowodany 46g
Nam wyszło 10 porcji. 1 porcja to tylko 76 kcal, Białko 9,2g Tłuszcze 2,8g Węglowodany 4,6g
Ło Boziu! Kto wpada jutro na serniczka? :D
pewnie ktoś się skusi;)
dzisiaj robię w tortownicy z podwójnej ilości składników :) zobaczymy co wyjdzie :)
Daj znac :)
Kosztowal ktos?
Smakuje fajnie tylko dlaczego moje serniczki opadły tak nisko :) W trakcie pieczenia wyglądały wspaniale a po wyjęciu z piekarnika wstyd było je komukolwiek pokazać. Czy jest jakiś sposób na to? Studziłem je przy lekko otwartych dzwiczkach piekarnika. Jakieś rady?
Hmmm. Moze za duzo proszku do pieczenia było??? Troszke opadna - to normalne, ale jesli zostawisz w piekarniku to dramatu byc nie powinno :) a być moze moc Twojego piekarnika jest duza i na początku serniki sie nadmuchają. Sprobuj ciut nizsza temp i mniej proszku do pieczenia.