Czego potrzebujemy

  • 720 g schabu wieprzowego
  • 5 ml oleju Dziki Rzepak
  • 30 g mąki ryżowej
  • 250 g cebuli
  • przyprawy -pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak wykonać

Schab myjemy i osuszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy plaster schabu obtaczamy w mące z obu stron i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy krótko - do zamknięcia porów w mięsie. Gdy już wszystkie plastry mamy usmażone, przekładamy na talerz, a na resztki oleju wrzucamy posiekaną cebulę.

Podlewamy ją około 100 ml wody i chwilę dusimy. Z powrotem przekładamy do naczynia schab, zalewamy wrzącą wodą - tak by przykryła całe mięso. Doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu około 2 h. Gotowe. Ja podaję z komosą i ulubioną sałatką.

Wartości odżywcze

Porcja mięsa dla 4 osób

Całość to 1500 kcal.

Białko 157 g, Tłuszcze 79 g, Węglowodany 42 g.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)