Czego potrzebujemy
- 720 g schabu wieprzowego
- 5 ml oleju Dziki Rzepak
- 30 g mąki ryżowej
- 250 g cebuli
- przyprawy -pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak wykonać
Schab myjemy i osuszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy plaster schabu obtaczamy w mące z obu stron i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy krótko - do zamknięcia porów w mięsie. Gdy już wszystkie plastry mamy usmażone, przekładamy na talerz, a na resztki oleju wrzucamy posiekaną cebulę.
Podlewamy ją około 100 ml wody i chwilę dusimy. Z powrotem przekładamy do naczynia schab, zalewamy wrzącą wodą - tak by przykryła całe mięso. Doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu około 2 h. Gotowe. Ja podaję z komosą i ulubioną sałatką.
Wartości odżywcze
Porcja mięsa dla 4 osób
Całość to 1500 kcal.
Białko 157 g, Tłuszcze 79 g, Węglowodany 42 g.