Składniki:
Brownie
- 20g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 20g ciemnego kakao
- 20g czekolady 85%
- 100g banana
- 280g nieobranego batata
- 10g mąki kokosowej
- 20g migdałów mielonych
Karmel
- 20g odżywki białkowej o smaku słonego karmelu
- 50g suszonych daktyli
- sól
Sposób przygotowania:
- Usunąć pestkę z daktyli, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc.
- Daktyle odcedzić i zblendować na gładką masę z odżywką białkową i szczyptą soli.
- Batata włożyć na 6 minut do mikrofali, po upływie połowy czasu obrócić.
- Przyrządzonego batata przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć środek ze skórki.
- Czekoladę rozpuścić.
- Banana, batata, odżywkę białkową kakao, rozpuszczoną czekoladę, migdały oraz mąkę kokosową zblendować na gładką masę.
- Masę przełożyć do niedużej formy, na wierzch wylać polewę karmelową.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
- Wyjąć na ok pół godziny przed podaniem.
Wartości odżywcze dla całości:
Białko: 49g Tłuszcz: 26g Węglowodany: 133g 963kcal
Ciekawy pomysł.