Czego potrzebujemy:

Dodatki:

Jak wykonać:

Do ciepłej wody dodajemy budyń i miksujemy na wysokich obrotach do momentu rozbicia wszystkich grudek.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych kwadratów.

Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy po około 2 łyżki budyniu i składamy sakiewkę lub zakładamy na kopertę.

Wszystkie sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach - piekarnik góra dół. Jeśli będą potrzebowały jeszcze zrumienienia - piekarnik grzanie górne - około 5 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

Jeśli będziecie podawać je na ciepło, idealnie smakują z sosem karmelowym zero. Jeśli spakujecie jako przekąskę, dorzućcie suszone owoce i orzechy.

Wartości odżywcze:

Z porcji otrzymujemy 6 sakiewek.

Każda to 210 kcal.

Białko 6,3 g, Tłuszcze 9 g, Węglowodany 25 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
DJ_DoDo

gdzie takie ciasto francuskie light można kupić? nigdy nie spotkałem

0
makrosięzgadza

w kazdym lidlu:)

2