Czego potrzebujesz:

Na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 30 g mąki – ja daję 15 g ryżowej i 15g gryczanej
  • 10 g budyniu – najlepszy waniliowy z ALLNUTRITION
  • 10 g białka – oczywiście izolat białka czekolada z ALLNUTRITION
  • 50 g jogurtu – ja dałam grecki. Jeśli musicie ucinać tłuszcze, naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu
  • też się nada
  • 25 g ksylitolu
  • 10 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g jogurtu – tutaj też użyłam greckiego
  • 30 g masła migdałowego lub orzechowego
  • 30 g drobno posiekanych orzechów ziemnych
  • 10 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki żelatyny

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/f8e3e937df2d403397887c06a0a0ab37-small.jpg

Jak wykonać?

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodać ksylitol, kolejno żółtka, mąki, budyń, białko, pdp i jogurt. Do woreczka odłożyć 3-4 łyżki ciasta, naciąć róg i na papierze wyrysować szlaczek ;) może być kratka, kropki, paski lub tak jak ja zrobiłam – żyrafa. Blaszkę włożyć do piekarnika na 2 minuty na 160 stopni. W tym czasie do masy dosypać kakao i zmiksować. Wyjąć blaszkę i na podpieczony wzorek wylać ciemną masę. Do piekarnika na 20 minut na 160 stopni. Jak biszkopt się upiecze przełożyć wraz z papierem na szmatkę i delikatnie zwinąć w rulon – odłożyć do ostygnięcia.

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/6b6b7a0995444acfbca66055e2bd9955-small.jpg

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/937613c367074a2caa3363cfcacc10b8-small.jpg

Masa:

Serek wiejski wraz z jogurtem i ksylitolem zblendować na gładko. Dodać masło migdałowe i posiekane

orzechy oraz rozpuszczoną w 100ml wrzątku (oczywiście przestudzoną) żelatynę i wszystko dobrze

zmiksować.

Z wystudzonej rolady ostrożnie zdjąć papier i nadziać tężejącą masą. Ja zawijam całość w folię

aluminiową i wkładam na godzinę do lodówki.

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/b04856d436ac4afcb9bb4883b0f1dddb-small.jpg

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/0871d77b541e4c91917c59e83796f14a-small.jpg

Wartości odżywcze:

Całość to tylko 1240 kcal Białko 75g Tłuszcz 70g Węglowodany 94g

Blaszka o wymiarach około 25 x 20 cm.

Smacznego

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
blue_hope

Wygląda obłędnie ;-)

0
DJ_DoDo

z serka wiejskiego usuwać tę rzadką część i zostawić same "groszki" czy wszystko razem?

0
Anonim

Wyglada mniam :) Ja robie biszkopt bez proszku do pieczenia, jednak w tym jest duzo dodatkow i dlatego moze nie wyrosnac. Musze kiedys przetestowac biszkopt z ksylitolem zamiast cukru i cos zamiast maki pszennej. Bede probowal zrobic tak jak tradycyjny tzn. bez proszku. Zamiast proszku mozna tez dodac sode, ale nie wiem co jest zdrowsze.

0
Anonim

I jeszcze jedno :) Przy ubijaniu jajek nie oddziela sie zoltek. Ubija sie cale jejka lekko podgrzewajac, zeby tluszcz zawarty w zoltku sie rozpuscil. Jezeli ktos nie ma doswiadczenia to mozna ubijac na parze, jednak to juz nie to samo. P.S. Z wyksztalcenia jestem cukiernikiem, ale z tzw. starej szkoly ;)

0