Fitkuchnia

Rolada żyrafa

Podaj dalej

Czego potrzebujesz:

Na biszkopt:

Na nadzienie:

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/f8e3e937df2d403397887c06a0a0ab37-small.jpg

Jak wykonać?

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodać ksylitol, kolejno żółtka, mąki, budyń, białko, pdp i jogurt. Do woreczka odłożyć 3-4 łyżki ciasta, naciąć róg i na papierze wyrysować szlaczek ;) może być kratka, kropki, paski lub tak jak ja zrobiłam – żyrafa. Blaszkę włożyć do piekarnika na 2 minuty na 160 stopni. W tym czasie do masy dosypać kakao i zmiksować. Wyjąć blaszkę i na podpieczony wzorek wylać ciemną masę. Do piekarnika na 20 minut na 160 stopni. Jak biszkopt się upiecze przełożyć wraz z papierem na szmatkę i delikatnie zwinąć w rulon – odłożyć do ostygnięcia.

 

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/6b6b7a0995444acfbca66055e2bd9955-small.jpg

 

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/937613c367074a2caa3363cfcacc10b8-small.jpg

Masa:

Serek wiejski wraz z jogurtem i ksylitolem zblendować na gładko. Dodać masło migdałowe i posiekane

orzechy oraz rozpuszczoną w 100ml wrzątku (oczywiście przestudzoną) żelatynę i wszystko dobrze

zmiksować.

Z wystudzonej rolady ostrożnie zdjąć papier i nadziać tężejącą masą. Ja zawijam całość w folię

aluminiową i wkładam na godzinę do lodówki.

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/b04856d436ac4afcb9bb4883b0f1dddb-small.jpg

http://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/6/0871d77b541e4c91917c59e83796f14a-small.jpg

Wartości odżywcze:

Całość to tylko 1240 kcal Białko 75g Tłuszcz 70g Węglowodany 94g

Blaszka o wymiarach około 25 x 20 cm.

Smacznego

Sylwia Ratajczak

Oceń: 5,00 / 3

Warto przeczytać

Komentarze (4)
blue_hope

Wygląda obłędnie ;-)

0
DJ_DoDo

z serka wiejskiego usuwać tę rzadką część i zostawić same "groszki" czy wszystko razem?

0
arek.z90

Wyglada mniam :) Ja robie biszkopt bez proszku do pieczenia, jednak w tym jest duzo dodatkow i dlatego moze nie wyrosnac. Musze kiedys przetestowac biszkopt z ksylitolem zamiast cukru i cos zamiast maki pszennej. Bede probowal zrobic tak jak tradycyjny tzn. bez proszku. Zamiast proszku mozna tez dodac sode, ale nie wiem co jest zdrowsze.

0
arek.z90

I jeszcze jedno :) Przy ubijaniu jajek nie oddziela sie zoltek. Ubija sie cale jejka lekko podgrzewajac, zeby tluszcz zawarty w zoltku sie rozpuscil. Jezeli ktos nie ma doswiadczenia to mozna ubijac na parze, jednak to juz nie to samo. P.S. Z wyksztalcenia jestem cukiernikiem, ale z tzw. starej szkoly ;)

0
Beztłuszczowy, dietetyczny chłodnik z warzywami

Proteinowe owsiane pancekes

Pasta z awokado i tuńczyka