Czego potrzebujemy:

  • 50 g ryżu do risotto
  • 50 g ugotowanego zielonego groszku
  • 100 g wędzonego lub upieczonego łososia
  • 20 g białej części pora
  • ząbek czosnku
  • 30 g cebuli
  • 10 g dzikiej oliwy
  • 250 ml wrzątku
  • pieprz/ sól, tymianek
  • dwie łyżki natki pietruszki

Jak wykonać:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej poszatkowanego drobna pora i cebulę. Gdy już zmiękną dodajemy posiekany drobno czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Po około 5 minutach wsypujemy suchy ryż i zalewamy 250 ml wrzątku. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu co kilka minut mieszając. Po około 15 minutach ryż powinien wchłonąć całą wodę. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany groszek oraz łososia i wszystko razem łączymy. Gotowe!

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 500 kcal.

Białko 30 g, Tłuszcze 20 g, Węglowodany 52 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
deja vu

Chyba się błąd w tytule wkradł. Tuńczyk czy łosoś ( wygląda jak łosoś) :-)

0
Bull

Dzięki za uwagę :)

0