Czego potrzebujemy:
- Jeden świeży wypatroszony pstrąg - waga około 250 g
- Pęczek natki pietruszki
- 3 plasterki cytryny
- 3 łyżki soli
- 50g cukini
- 1 cebulka dymka
- 50g quinoa
- 10g oleju kokosowego
- piórka dymki
Jak zrobić:
Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i wpychamy do środka ryby - tyle ile wejdzie. Rybę grubo nacieramy solą - TYLKO SKóRĘ. Jeśli zostanie nam soli wysypujemy ja na folię aluminiową i układamy na niej rybę. Na wierzch naszego pstrąga kładziemy plasterki cytryny. Całość zawijamy w folię - niezbyt ciasno i nożem robimy kilka dziurek. Zostawiamy na około 2h by ryba dobrze "naszła". Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. W tym czasie gotujemy quinoa i przesmażamy posiekaną cebulkę razem z cukinią. Gdy tylko quinoa się ugotuje, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - mieszamy z warzywami. Wszystko wykładamy na talerz i posypujemy posiekanymi piórkami dymki.
Wartości odżywcze:
- Cała porcja to 530 kalorii.
- Białko 45g
- Tłuszcze 25g
- Węglowodany 29g
Smacznego!