Czego potrzebujemy:

  • Jeden świeży wypatroszony pstrąg - waga około 250 g
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 łyżki soli
  • 50g cukini
  • 1 cebulka dymka
  • 50g quinoa
  • 10g oleju kokosowego
  • piórka dymki

Jak zrobić:

Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i wpychamy do środka ryby - tyle ile wejdzie. Rybę grubo nacieramy solą - TYLKO SKóRĘ. Jeśli zostanie nam soli wysypujemy ja na folię aluminiową i układamy na niej rybę. Na wierzch naszego pstrąga kładziemy plasterki cytryny. Całość zawijamy w folię - niezbyt ciasno i nożem robimy kilka dziurek. Zostawiamy na około 2h by ryba dobrze "naszła". Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. W tym czasie gotujemy quinoa i przesmażamy posiekaną cebulkę razem z cukinią. Gdy tylko quinoa się ugotuje, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - mieszamy z warzywami. Wszystko wykładamy na talerz i posypujemy posiekanymi piórkami dymki.

Wartości odżywcze:

  • Cała porcja to 530 kalorii.
  • Białko 45g
  • Tłuszcze 25g
  • Węglowodany 29g

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)