Czego potrzebujemy:
- 50 g daktyli
- 25 g płatków owsianych
- 25 g mąki owsianej
- 10 g wiórków kokosowych
- 10 g kakao
- 700 g truskawek
- 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 g żelatyny
Jak wykonać:
Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, wiórki oraz kakao. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i wyklejamy spód tortownicy. Ja standardowo używam o średnicy 18 cm. Foremkę wkładamy do lodówki. 600 g truskawek oczywiście bez szypułek blendujemy, dodajemy do nich białko oraz jogurt i wszystko dokładnie miksujemy na wysokich obrotach.
Im dłużej będziemy miksować tym bardziej nasza pianka będzie puszysta. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 - 150 ml wrzątku i studzimy. Wystudzoną dodajemy do naszej masy i raz jeszcze dokładnie miksujemy masę około 2 minut na wysokich obrotach. Wylewamy na zimny spód. Wkładamy do lodówki. Po około 20 minutach można dekorować - owoce Wam się nie utopią. Nam wystarcza pozostałe 100 g truskawek, ale dekoracja według inwencji twórczej.
Wartości odżywcze:
Cała tortownica to tylko 1240 kcal.
Białko 117 g, Tłuszcze 24 g, Węglowodany 150 g.
Smacznego!
bomba :-) szkoda, że u mnie już po truskawkach :-)
Dlaczego? Chyba że piszesz o takich z własnej działeczki
u mnie już takich "świeżych naszych" się nie dostanie :-) pozostały już tylko swoje mrożone zapasy :-)
woooow <3
Aby wszelkie pianki były bardziej puszyste najlepiej najpierw pozowlić piance zastygnąc w innym naczyniu , wstawić do lodówki, a potem jeszcze raz zmiksowac na najwyższych obrotach i wylać w naczynie docelowe.
mega, wkomponowaloby sie w makro idealnie:-)
No to mam idealny deser na impreze!