Fitkuchnia

Proteinowa pianka truskawkowa

Podaj dalej

Czego potrzebujemy:

Jak wykonać:

Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, wiórki oraz kakao. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i wyklejamy spód tortownicy. Ja standardowo używam o średnicy 18 cm. Foremkę wkładamy do lodówki. 600 g truskawek oczywiście bez szypułek blendujemy, dodajemy do nich białko oraz jogurt i wszystko dokładnie miksujemy na wysokich obrotach.

Im dłużej będziemy miksować tym bardziej nasza pianka będzie puszysta. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 - 150 ml wrzątku i studzimy. Wystudzoną dodajemy do naszej masy i raz jeszcze dokładnie miksujemy masę około 2 minut na wysokich obrotach. Wylewamy na zimny spód. Wkładamy do lodówki. Po około 20 minutach można dekorować - owoce Wam się nie utopią. Nam wystarcza pozostałe 100 g truskawek, ale dekoracja według inwencji twórczej.

Wartości odżywcze:

Cała tortownica to tylko 1240 kcal.

Białko 117 g, Tłuszcze 24 g, Węglowodany 150 g.

Smacznego!

Sylwia Ratajczak

Oceń: 5,00 / 6

Warto przeczytać

Komentarze (6)
DJ_DoDo

bomba :-) szkoda, że u mnie już po truskawkach :-)

1
gokuson

Dlaczego? Chyba że piszesz o takich z własnej działeczki

1
DJ_DoDo

u mnie już takich "świeżych naszych" się nie dostanie :-) pozostały już tylko swoje mrożone zapasy :-)

2
kameleoo

woooow <3

1
alhambra1970

Aby wszelkie pianki były bardziej puszyste najlepiej najpierw pozowlić piance zastygnąc w innym naczyniu , wstawić do lodówki, a potem jeszcze raz zmiksowac na najwyższych obrotach i wylać w naczynie docelowe.

0
TomQ-MAG

mega, wkomponowaloby sie w makro idealnie:-)

0
Sakiewki budyniowe light

Serowe kulki mocy

Ciasto owsiane z lodami proteinowymi