Czego potrzebujemy:

Mięso

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 20 g oleju czosnkowego lub olej + 3 ząbki czosnku
  • tymianek, pieprz, sól

Sos

Jak wykonać

Polędwiczkę kroimy na dość grube plastry i każdy rozbijamy delikatnie ręką. Marynujemy w oleju i przyprawach. Odstawiamy na minimum 1h.

Pieczarki obieramy i kroimy. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę - chwilę podsmażamy po czym dorzucamy pieczarki. Jak pieczarki puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy około 700 ml wody. Przykrywamy naczynie i na wolnym ogniu gotujemy sos. Po około 15 minutach zaczynamy smażyć polędwiczki. Usmażone przekładamy do naczynia z gotującym się sosem. Mięso potrzebuje jeszcze około 15 -20 minut by być idealnie miękkie.

Komosę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Szparagi obieramy i gotujemy na końcu - one potrzebują najkrótszego gotowania. Jeśli uznacie, że sos jest zbyt wodnisty możecie dodać 20 g mąki orkiszowej.
Gotowe. Można podawać... lub pakować do pudełek :)

Wartości odżywcze

Całość podzieliśmy na 4 porcje. Każda z nich to 470 kcal.

Białko 45 g, Tłuszcze 14 g, Węglowodany 42 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
lodzianin1

Lepiej mi się zagęszcza skrobia ziemniaczana,mala łyżeczka skrobii 1/3 szklanka zimnej wody wymieszać i do sosu.podgotowac minutę i mozna jesc ;-)

0
Bull

na łatwiznę idziesz kolego :)

0
makrosięzgadza

też można:)

0
alhambra1970

Mnie jakoś skrobia ziemniaczana do zagęszczania sosów nie pasuje. Wolę jak w przepisie powyżej mąkę orkiszową, a jak ma byc bezglutenowe, to ryzową lub kukurydzianą.

0