Czego potrzebujemy:
Mięso
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 20 g oleju czosnkowego lub olej + 3 ząbki czosnku
- tymianek, pieprz, sól
Sos
- 500 g pieczarek
- pół cebuli
- 10 g oleju kokosowego
- pieprz, sól
- Dodatki:
- 200 g komosy ryżowej
- 500 g szparagów
Jak wykonać
Polędwiczkę kroimy na dość grube plastry i każdy rozbijamy delikatnie ręką. Marynujemy w oleju i przyprawach. Odstawiamy na minimum 1h.
Pieczarki obieramy i kroimy. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę - chwilę podsmażamy po czym dorzucamy pieczarki. Jak pieczarki puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy około 700 ml wody. Przykrywamy naczynie i na wolnym ogniu gotujemy sos. Po około 15 minutach zaczynamy smażyć polędwiczki. Usmażone przekładamy do naczynia z gotującym się sosem. Mięso potrzebuje jeszcze około 15 -20 minut by być idealnie miękkie.
Komosę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Szparagi obieramy i gotujemy na końcu - one potrzebują najkrótszego gotowania. Jeśli uznacie, że sos jest zbyt wodnisty możecie dodać 20 g mąki orkiszowej.
Gotowe. Można podawać... lub pakować do pudełek :)
Wartości odżywcze
Całość podzieliśmy na 4 porcje. Każda z nich to 470 kcal.
Białko 45 g, Tłuszcze 14 g, Węglowodany 42 g.
Smacznego!
Lepiej mi się zagęszcza skrobia ziemniaczana,mala łyżeczka skrobii 1/3 szklanka zimnej wody wymieszać i do sosu.podgotowac minutę i mozna jesc ;-)
na łatwiznę idziesz kolego :)
też można:)
Mnie jakoś skrobia ziemniaczana do zagęszczania sosów nie pasuje. Wolę jak w przepisie powyżej mąkę orkiszową, a jak ma byc bezglutenowe, to ryzową lub kukurydzianą.