Czego potrzebujemy:
- 300 g cukinii
- 100 g białej części pora
- 100 g startej marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 100 g kaszy manny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczka curry
- sól/pieprz, zioła
- 3 jajka
- natka szczypioru, pietruszki
Jak wykonać:
Cukinie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie z cukinii odciskamy sok. Pora tniemy na cienkie paski i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Odcedzamy i dodajemy do cukinii. Cebulę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy chwilę na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy do pozostałych warzyw. Kolejno dodajemy startą marchewkę, roztrzepane jajka, suchą kaszę, przyprawy, natki i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Z wierzchu pasztet posypujemy kaszą manną. Pieczemy w temperaturze 190- 200 stopni około godziny. Pasztet najlepiej kroić jak już przestygnie.
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 1160 kcal.
Białko 39 g, Tłuszcze 68 g, Węglowodany 108 g.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis. :) Dla wegan lub uczulonych - zamiast jajek mozna dodac uprzednio namoczona chie albo banana, a zamiast kaszy manny bezglutenowa make.