Czego potrzebujemy:

  • 300 g cukinii
  • 100 g białej części pora
  • 100 g startej marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100 g kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka curry
  • sól/pieprz, zioła
  • 3 jajka
  • natka szczypioru, pietruszki

Jak wykonać:

Cukinie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie z cukinii odciskamy sok. Pora tniemy na cienkie paski i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Odcedzamy i dodajemy do cukinii. Cebulę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy chwilę na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy do pozostałych warzyw. Kolejno dodajemy startą marchewkę, roztrzepane jajka, suchą kaszę, przyprawy, natki i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Z wierzchu pasztet posypujemy kaszą manną. Pieczemy w temperaturze 190- 200 stopni około godziny. Pasztet najlepiej kroić jak już przestygnie.

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 1160 kcal.

Białko 39 g, Tłuszcze 68 g, Węglowodany 108 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
M4lgosia

Bardzo ciekawy przepis. :) Dla wegan lub uczulonych - zamiast jajek mozna dodac uprzednio namoczona chie albo banana, a zamiast kaszy manny bezglutenowa make.

0