Składniki:

Naleśniki 7 szt.

Farsz

  • 500g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 150g czerwonej papryki
  • 30g pieczarek
  • 50g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5g oliwy z oliwek
  • 150ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, chilli, oregano, papryka czerwona

Sos

  • 350ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • oregano
  • 150g startej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Naleśniki

  • Produkty na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować.
  • Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni.

Farsz

  • Czosnek i cebulę drobno posiekać.
  • Zeszklić na natłuszczonej patelni.
  • Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  • Dodać mięso mielone z piersi indyk, przyprawić i dobrze wymieszać.
  • Chwilę smażyć, następnie dodać passatę pomidorową i smażyć do ścięcia się mięsa.

Całość

  • Na naleśniki nałożyć porcję farszu, zwinąć w rulon, ułożyć obok siebie w dużym naczyniu żaroodporny.
  • Naleśniki polać passatą pomidorową, posypać oregano.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, wstawić naczynie z naleśnikami i piec ok. 10 minut.
  • Wierzch posypać startym serem i zapiekać do jego zarumienienia.
  • Posypać listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 163g Tłuszcz: 54g Węglowodany: 172g 1826kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
antoniooo

apetycznie wygląda, czas sprawdzić smak :)

0