Czego potrzebujemy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g serka wiejskiego
  • 70 g syropu klonowego lub miodu ( dla wersji light ksylitol, dla wersji ultra light stevia/tagatoza )
  • 2 jajka
  • 70 g mąki kokosowej
  • 60 g kakao
  • 100 g stałej części mleka kokosowego
  • szczypta soli

Jak wykonać:

Blendujemy serek wiejski. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jak czekolada nieco przestygnie dodajemy ją do serka wiejskiego i miksujemy. Kolejno dodajemy syrop klonowy, jajka, kakao, mąkę, szczyptę soli i ponownie miksujemy. 50 g czekolady siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Wszystko raz jeszcze mieszamy. Włączamy piekarnik na 180 stopni by się nieco nagrzał. Foremkę o wymiarach około 15 x 15 cm lekko natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i przekładamy masę, wyrównując ją mokrą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

By wykonać polewę kruszymy 100 g czekolady i razem z mlekiem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jak masa nieco przestygnie wylewamy ją na nasze brownie i rozprowadzamy. Jak całość wystygnie, wkładamy do woreczka i trzymamy w lodówce.

Wartości odżywcze:

Ciasto dzielimy na 9 kawałków.

Każdy z nich to 260 kcal.

Białko 8 g, Tłuszcze 16 g, Węglowodany 19 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (10)
DJ_DoDo

jak na taką ilość składników to zdziwiła mnie trochę taka mała forma :-)

1
makrosięzgadza

brownie jest ciężkie, gęste, i takie ma być :)

1
Zezowaty R

dzisiaj wypróbowałem przepis(ja dałem miód jako słodzik). I w smaku mega!! Niestety nie wyszła mi polewa za bardzo, nie roztopiło się za bardzo jakoś i ciężko mi było ją wysmarować :D

1
makrosięzgadza

hmmm, a jak robiłeś... to się nie może nie roztopić. czeko po roztopieniu się leje:) ważne ze smakowało :)

0
izabe

Da się to "upiec" w mikrofali czy niezbędny jest piekarnik? Mam jeszcze żeliwną patelnię, na której czasami robię zapiekanki i piekę ciasteczka, ale nie wiem, czy to brownie by się dało tak upiec, a nie mam piekarnika :(

2
makrosięzgadza

nie posiadam mikrofali ani piekarnika :) od 10 lat używam mini piekarnika wielkości mikrofalówki. kupisz taki w kazdym agd za około 100 zł. robię w nim i ciasta i zapiekani i mięso. wszystkie przepisy które wymagają pieczenia są właśnie robione na takim piekarniku:)

1
Storfugl

Erytrytol da radę zamiast miodu/syropu klonowego/stevi?

2
makrosięzgadza

da radę, tylko dodaj wiecej mleka koko.

0
Cocochanelle

ZamiasT mąki kokosowej można ryżowa? Jeżeli tak, czy ta sama proporcja co przy kokosowej ?

0
Storfugl

Zrobiłem z erytrytolem, wyszło bajecznie, dzięki za przepis - następnym razem piekę dwie formy bo ta się rozeszła w mgnieniu oka.

0