Czego potrzebujesz?
Na spód:
- 30 g oleju kokosowego
- 50 g masła orzechowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 40 g mąki kokosowej
- 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel
Na karmel:
- 100 g daktyli
- 25 g masła orzechowego
- 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel
- szczypta soli
- 30 g orzeszków ziemnych
Polewa:
- 70 g czekolady min 74% kakao
- 10 g oleju
- 30 g kremu nutwhey - bez niego też się uda, ale jak dodacie to smak jest petarda.
Jak zrobić?
Olej kokosowy razem z masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mąkę kokosową i izolat - wymieszać. Na końcu dodać jogurt i raz jeszcze wymieszać. Foremkę wyłożyć folią i wykleić powstałą masą. Mnie z tej porcji wychodzi spód o wymiarach około 15 x12 cm. Foremkę włożyć na około 2 h do zamrażarki.
Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem. Zostawić na około 2 h - akurat spód zdąży się zmrozić. Odlać wodę i zmiksować na gładko. Dodać masło orzechowe, izolat i sól - zmiksować. Na zamrożonym spodzie ułożyć orzeszki i zalać karmelem. Foremkę ponownie włożyć do zamrażalnika na min 5 h - ja wkładam na całą noc.
Wyjąć zmrożony blok i pokroić na kawałki
Czekoladę razem z olejem i kremem rozpuścić w kąpieli wodnej i pokryć nią batoniki. Udekorowane batoniki włożyć do lodówki. Po godzinie mamy doskonałe legalne "snickersy".
Ostrzegam - znikają błyskawicznie, więc ja już robię z podwójnej porcji.
Trzymać oczywiście w lodówce.
Wartości odżywcze:
Nam z tej porcji wyszło 8 sztuk
Każda z nich to: 256 kcal Białko 9,4 g Tłuszcz 17 g Węglowodany 15 g
Smacznego!
wygląda lepiej niż kupny
kłaniam się nisko i obiecuje więcej :)
Niesamowite, aż nabrałam ochoty na zrobienie takich pyszności, nie tylko snickersów ale i raffaello :) Jestem pełna podziwu Sylwia dla twojego daru do tworzenia takich cudeń :)
Dziękuję. Niebawem bounty..... ;)
Ta nasza Sylwia to jest mega petarda
Wow. Szefie ;) mocne słowa ;) a ja się dopiero rozkręcam ...
Powiedz mi czy karmel tez masz bardzo miekki ?Wyszly mi dobre lecz nawet w lodowce karmelplywa jedynie w rydzch polewa go trzyma:)Bede przepisl modywfkowac zeby wiecej B bylo a mniej T.Oglonie przepis rewelacjia
Jak masz za rzadki to bardziej odcisnij daktyle przed blendowaniem i bedzie lepiej. Lub jesli bedzie jeszcze Twoim zdaniem za rzadki to daj wiecej bialka :)