Czego potrzebujemy:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 45 g mąki (mix ryżowa, kukurydziana, gryczana)
- 10 g Sugar free pudding
- 25 g ksylitolu (lub słodzik)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g jogurtu naturalnego
Na masę:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 400 g mleka kokosowego (najlepsze z lidla - dajemy całe - stałą część i wodę)
- 50 g ksylitolu ( lub słodzik )
- 30 g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy ksylitol, kolejno - żółtka, jogurt, mąki, budyń i proszek do pieczenia. Wylewamy do foremki. Ja standardowo używam tortownicy o średnicy 18 cm i zawsze spód wykładam papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku aż przestygnie.
Jogurt razem z mlekiem kokosowym, ksylitolem i wiórkami miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku i studzimy. Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Do masy dodajemy żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy. W tortownicy układamy jeden biszkoptowy blat i wylewamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem i wylewamy resztę masy. dekorujemy wedle uznania. Wkładamy do lodówki.
Wartości odżywcze:
Ciasto podzieliliśmy na 8 części.
Każda z nich to 222 kcal. Białko 6,7 g, Tłuszcze 15 g, Węglowodany 19 g.
Smacznego!