Czego potrzebujemy:
- 750 g passaty pomidorowej
- 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 200 g obranych ze skórki pomidorów
- 70 g czerwonej papryki
- 70 g cebuli
- 100 g płatów makaronu do lasagne
- 30 g parmezanu
- 10 g oleju kokosowego
- 5 g masła
- przyprawy
Jak wykonać:
Mięso smażymy na suchej patelni do całkowitego wytopienia tłuszczu. Gdy jest już gotowe odkładamy do miski. Pomidory, paprykę i cebulę siekamy i smażymy kilka minut na oleju kokosowym. Jak warzywa lekko zmiękną doprawiamy według smaku i preferencji.
Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Ja używam formy o wymiarach około 15 cm x 17 cm. Na spód naczynia wylewamy kilka łyżek passaty, rozprowadzamy łyżką na całej powierzchni i układamy płat lub dwa makaronu. Wykładamy przesmażone mięso, zalewamy połową passaty i doprawiamy. Ja zawsze daję dużo bazylii, pieprzu i odrobinę oregano. Układamy drugą warstwę makaronu a na nią przesmażone warzywa. Na warzywa wylewamy odrobinę passaty i układamy ostatnią warstwę makaronu. Pozostałą część passaty rozprowadzamy na górze i posypujemy równomiernie startym parmezanem. Jeśli macie świeżą bazylię możecie na wierzch ułożyć kilka listków. Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze około 200 stopni.
Rada - możecie użyć dowolnego mięsa. Ja czasem daję ugotowane i drobno posiekane mięso z indyka.
Też wychodzi bardzo smaczna - a tłuszcze dość mocno ucinamy.
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 1380 kcal.
Białko 100 g, Tłuszcze 51 g, Węglowodany 123 g.
Smacznego!
ile porcji w tym jest?
Co za pytanie?
Na ile porcji sobie podzielisz tyle porcji będziesz mieć- proste.
kto pyta nie błądzi nie robilem nigdy lasange wiec nie wiem jak duzo porcji wychodzi ze 100g makaronu -wydaje mi sie troche malo zeby to dzielic na porcje,natomiast kalorycznosc calkowita jest ogromna