Składniki:

  • 250g mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 150g czerwonej fasoli konserwowej
  • 200g marynowanej papryki grillowanej
  • 300g passaty pomidorowej
  • 200g czerwonej papryki
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g oleju kokosowego
  • świeża kolendra
  • papryczka chilli
  • pieprz, sól, pół łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki wędzonej papryki słodkiej, pół łyżeczki płatków chilli
  • słodzik (erytrytol)

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
  2. Paprykę czerwoną pokroić w duże kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć do zeszklenia cebulę i czosnek.
  4. Dodać pokrojoną paprykę i mieszając chwilę smażyć.
  5. Dodać mięso z ud kurczaka, wlać passatę i szklankę ciepłej wody.
  6. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem rzymskim, płatkami chilli - gotować przez ok. 20min.
  7. Ugotowane mięso z kurczaka wyjąć i rozdzielić widelcami na mniejsze kawałki - wrzucić z powrotem do sosu.
  8. Dodać odsączoną czerwoną fasolę.
  9. Paprykę marynowaną pokroić w paski i dorzucić do sosu.
  10. Całość gotować do zgęstnienia sosu - ok. 10min.
  11. Na koniec dodać słodzik.
  12. Świeżą kolendrę posiekać, papryczkę chilli pociąć w cienkie paseczki i posypać sos z ryżem na talerzu

Wartości odżywcze dla samego sosu:

Białko: 65g Tłuszcz: 23g Węglowodany: 51g 673kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)