Czego potrzebujemy:
- 60 g kaszy jaglanej
- 2 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- 20 g mąki owsianej lub kaszy manny
- 20 g prażonego słonecznika
- 2 łyżki natki - ja daję koperek, natkę pietruszki i szczypior
- pieprz, sól
- 10 g oleju kokosowego do smażenia
Jak wykonać:
Kaszę ugotować i wystudzić. Jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do kaszy. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Mokrymi rękami uformować kotlety i smażyć na oleju kokosowym przez kilka minut z każdej strony. Gotowe.
Idealne na ciepło jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa lub wkład do... wegetariańskiego burgera.
Wartości odżywcze:
Z porcji otrzymujemy 5 kotletów.
Każdy to 145 kcal.
Białko 7,5 g, Tłuszcze 7,5 g, Węglowodany 12 g.
Smacznego!
Fajny przepis! :)
Smakowicie wyglądają, szkoda tylko, że tak mało węgli a dużo tłuszczu w jednej sztuce.
Przepis troszke "stary" ale dzis wyprobowalem i bardzo smaczny.