Czego potrzebujemy:

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 20 g mąki owsianej lub kaszy manny
  • 20 g prażonego słonecznika
  • 2 łyżki natki - ja daję koperek, natkę pietruszki i szczypior
  • pieprz, sól
  • 10 g oleju kokosowego do smażenia

Jak wykonać:

Kaszę ugotować i wystudzić. Jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do kaszy. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Mokrymi rękami uformować kotlety i smażyć na oleju kokosowym przez kilka minut z każdej strony. Gotowe.

Idealne na ciepło jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa lub wkład do... wegetariańskiego burgera.

Wartości odżywcze:

Z porcji otrzymujemy 5 kotletów.

Każdy to 145 kcal.

Białko 7,5 g, Tłuszcze 7,5 g, Węglowodany 12 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
przybyl

Fajny przepis! :)

1
Bili1976

Smakowicie wyglądają, szkoda tylko, że tak mało węgli a dużo tłuszczu w jednej sztuce.

0
kyzu20

Przepis troszke "stary" ale dzis wyprobowalem i bardzo smaczny.

0