Składniki:
- 1 jajko
- 30g chorizo
- 50g czerwonej fasoli konserwowej
- 80g marynowanej papryki grillowanej
- 5 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- pół małej cebuli
- 5g oliwy z oliwek
- pieprz, sól, papryka wędzona
Sposób przygotowania:
- Cebulę i chorizo drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do zarumienienia.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wraz z odsączoną fasolą i passatą pomidorową dodać do chorizo i cebuli.
- Przyprawić.
- Paprykę marynowaną posiekać na małe kawałki, dodać do wszystkiego, chwilę razem dusić.
- Jajko ugotować w koszulce - na kubku ułożyć luźno posmarowaną oliwą folię spożywczą. W zagłębienie w folii wbić jajko, podnieść brzegi folii i zawiązać. Zagotować w garnku wodę, zestawić z ognia, żeby przestała się gotować. Włożyć jajko w folii i gotować do ścięcia białka na małym ogniu.
Wartości odżywcze:
Białko: 20g Tłuszcz: 23g Węglowodany: 15g 347kcal