Czego potrzebujesz:

Jak wykonać:

Kaszę wsypać na sitko i wypłukać zimną wodą, kolejno wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Zabieg konieczny by pozbyć się goryczki. Następnie ugotować kaszę na mleku. Około 15 minut - by kasza wchłonęła całe mleko. Na suchej patelni uprażyć 100 g wiórek. Uwaga by nie spalić. Powinny mieć lekko pomarańczowy odcień.

Do przestudzonej kaszy dodać połowę uprażonych wiórek i wszystko dobrze zblendować. Kolejno dodać : resztę uprażonych wiórek, masło migdałowe, miód, mąkę kokosową i izolat. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Odstawić na około kwadrans by masa nieco stężała. Uformować kulki, do każdej wkładając migdała. Kuleczki obtoczyć w nieprażonych wiórkach.

Nam wyszło 25 sztuk.

Wartości odżywcze:

Całość:

2270 kcal Białko 72,5g Tłuszcze 140g Węglowodany 200g

Jedna sztuka:

91kcal Białko 2,9g Tłuszcze 5,6g Węglowodany 8g

Najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.

Smacznego.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (11)
emilja

Wyglądają obłędnie <3

0
RPS1990

Ile to w sumie kosztuje (za 25 kuleczek) ?

0
gokuson

Dobre pytanie, trzeba czekać na odpowiedź mistrzyni :D

0
makrosięzgadza

Ciężko mi to policzyć na 25 kuleczek, bo te produkty zawsze mam w domu. No ale dobra:)
110 g kaszy jaglanej - 1zł
1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) - 0, 70zł
150 g wiórków kokosowych - 2zł
40 g masła migdałowego - 3zł - możesz zastąpić zwykłym orzechowym jak masz, wyjdzie może 0,80zł
65 g miodu - nie mam pojęcia, miód dostaje - załóżmy 2zł
20 g mąki kokosowej - 0,30 zł
30 g izolatu - smak biała czekolada - 2zł
30 g migdałów bez skórki - 1,5zł
Wychodzi około 12 zł. z tego co wiem małe opakowanie oryginału 150 g kosztuje około 10 zł i jesz sam cukier.

1
makrosięzgadza

Ciężko mi to policzyć na 25 kuleczek, bo te produkty zawsze mam w domu. No ale dobra:)
110 g kaszy jaglanej - 1zł
1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) - 0, 70zł
150 g wiórków kokosowych - 2zł
40 g masła migdałowego - 3zł - możesz zastąpić zwykłym orzechowym jak masz, wyjdzie może 0,80zł
65 g miodu - nie mam pojęcia, miód dostaje - załóżmy 2zł
20 g mąki kokosowej - 0,30 zł
30 g izolatu - smak biała czekolada - 2zł
30 g migdałów bez skórki - 1,5zł
Wychodzi około 12 zł. z tego co wiem małe opakowanie oryginału 150 g kosztuje około 10 zł i jesz sam cukier.

0
Sammi

Muszę koniecznie spróbować <3

0
Cocochanelle

Makrosiezgadza masz męża? Ps. Oby nie hehe

0
Maksym IV

Cześć, można zrezygnować z mleka ;)? Wpłynie to jakoś drastycznie na smak/konsystencję, jeśli zastąpię je wodą?

0
M4lgosia

Są mleka roślinne. :) Sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane, ciecierzycowe, do wyboru, do koloru. Zdrowiej będzie.

0
webqurt

Witam mam dwa problemy. Po ostygnieciu kaszy i wsypaniu kokosa prazonego nie moge tego zblendowac( blender kielichowy) masa jest za gesta, jak to zblendowac? Sruga sprawa przy obtaczaniu koncowym w wiorkach nie klei sie kokos tak jak na zdjeciu finalnym produktu prosze o pomoc i dziekuje za wskazowki

1
M4lgosia

Musi być silniejszy blender albo trzeba dodać coś twardego, np. więcej orzechów.

0