Czego potrzebujemy:
Na spód:
- 50 g mąki kokosowej
- 15 g syropu klonowego lub słodzik
- 30 g miękkiego oleju kokosowego
Na masę:
- 100 g kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 20 g ksylitolu
- 30 g izolatu białka serwatkowego lub innego białka o smaku waniliowym lub białej czekolady
- 40 g oleju kokosowego
- 80 g masła z nerkowców
- opcjonalnie - ja dodałam - 30 g kremy nutwhey oczywiście kokosowego
Na polewę:
- 20 g oleju kokosowego
- 30 g masła z nerkowców
- 25 g gorzkiej czekolady - ja dodałam 95% kakao
- do ozdoby 20 g orzechów
Jak wykonać:
Składniki na spód zagniatamy i wylepiany blaszkę - ja korzystam z tortownicy o średnicy 18 cm. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut w 160 stopniach. Gdy ciasto ostygnie nakłuwamy je widelcem i polewamy kilkoma łyżkami mleka.
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy kolejno zimna wodą, wrzątkiem, znów zimną wodą i wrzątkiem. Jeśli tego nie zrobimy kasza będzie gorzka. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Jak już kasza będzie ugotowana dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach, jak olej i masło się rozpuszczą masę dokładnie blendujemy i przekładamy na wcześniej upieczony spód. Wkładamy do lodówki.
Składniki na polewę - olej, masło i czekoladę wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak polewa nieco ostygnie wylewamy ją ma schłodzoną masę i dekorujemy nasz jagielnik. Ja użyłam orzechów, ale możecie oczywiście użyć owoców, wiórków kokosowych lub ziaren kawy.
Rada
Możecie użyć innego masła, niekoniecznie z nerkowców - ważne by było gładkie.
Jeśli nie musicie patrzeć na makro - warto ugotować kaszę na mleku kokosowym.
Wartości odżywcze :
Otrzymujemy 10 kawałków jagielnika.
Każdy to 272 kalorie. Białko 8,2 g Tłuszcze 20 g Węglowodany 15 g
Smacznego!
hej :) Jakich wymiarów blaszkę użyłaś?
Ok, już doczytałam :)