Czego potrzebujemy:
- 800 g piersi z indyka
- 20 g oliwy
- 50 g cebuli
- 200 g czerwonej papryki
- 500 g passaty pomidorowej
- 30 g suszonych pomidorów
- 60 g zielonych oliwek
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Jak wykonać:
Pierś z indyka myjemy, osuszamy, tniemy na niezbyt grube paski i przyprawiamy solą i pierzem. Smażymy na 10 g oliwy. Cebulę siekamy na cienkie piórka, paprykę kroimy na wąskie paski i dusimy na 10 g oliwy podlewając w miarę potrzeby wodą. Gdy papryka zmięknie, wkładamy usmażonego indyka, zalewamy passatą, dodajemy posiekane suszone pomidory i pokrojone oliwki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i dusimy około 10-20 minut na bardzo małym ogniu.
Gotowe!
Wartości odżywcze:
Z tych składników otrzymujemy 4 porcje.
Każda to 300 kcal.
Białko 42 g, Tłuszcz 9 g, Węglowodany 14 g.
Idealnie komponuje się z kasza bulgur i świeżym miksem sałat.
Smacznego!