Ryż żółty
Składniki:
- 100g ryżu białego
- 10g cebuli
- 20g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- curry, kurkuma, pieprz, sól, czerwona papryka
- 5g oliwy z oliwek
- 30g konserwowego groszku
Sposób przygotowania:
- Ryż wysypać z woreczka i podgotować.
- Dodać pokrojone drobno warzywa.
- Dodać przyprawy.
- Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości, kontrolując ilość wody.
- Wyłożyć na talerz i posypać zielonym groszkiem.
Wartości odżywcze:
Białko: 9g Tłuszcz: 6g Węglowodany: 83g 425kcal
Ryż czerwony
Składniki:
- 100g ryżu białego
- 10g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, czerwona papryka
- 2 łyżki koncentratu powidorowego
- 5g oliwy z oliwek
- 30g konserwowej kukurydzy
Sposób przygotowania:
- Ryż wysypać z woreczka i podgotować.
- Dodać pokrojone drobno warzywa.
- Dodać przyprawy i koncentrat.
- Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości, kontrolując ilość wody.
- Wyłożyć na talerz i posypać kukurydzą.
Wartości odżywcze:
Białko: 9g Tłuszcz: 6g Węglowodany: 88g 450kcal