Składniki:
Ciasto
- 100g kaszy jaglanej
- 100g maku
- 150g banana
- 2 jajka
- 30g wiórków kokosowych
- 40g rodzynek
- 30g mielonych migdałów
- 70g erytrytolu
- 10g ciemnego kakao
- 1 pomarańcza
- 5g oleju kokosowego
Wierzch
- 30g gorzkiej czekolady 85%
- 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
Sposób przygotowania:
- Mak zmielić lub kupić mielony. Zalać wrzątkiem i moczyć 10 minut.
- Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pozostawić do ostudzenia.
- Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy owocu zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok.
- Gorącą wodą zalać rodzynki i moczyć kilka minut.
- Mak odsączyć i dokładnie zblendować z kaszą, bananami, jajkami i erytrytolem, tak aby nie było grudek.
- Dodać kakao, wiórki, migdały, skórkę i sok z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać przez ok. 2-3 minuty.
- Olejem kokosowym wysmarować tortownicę o średnicy 20cm i przełożyć do niej masę.
- Piec ok. 80min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
- Pozostawić przez ok 15 minut w uchylonym piekarniku.
- Odżywkę białkową wymieszać z wodą lub mlekiem i wylać na wierzch ciasta.
- Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać.
Wartości odżywcze dla całości:
Białko: 80g Tłuszcz: 104g Węglowodany: 178g 1972kcal
Wygląda wyśmienicie!